Vés al contingut

Nepal amb nenes i nens

Idees per a fer durant un viatge per Nepal amb els més petits... i no tan petits

Nepal és encara un país de descoberta, un país prou diferent per aprendre y experimentar coses noves, lluny dels destins cada cop més iguals i uniformitzats arreu del món. Per tant, és un destí ideal per els que voleu que els vostres fills i filles (o nebodes i nebots, o…) treguin un profit diferent i més enriquidor de la seva experiència viatgera.

Una de les coses més enriquidores és que puguin interactuar amb nenes i nens locals. A Nepal els nens són afortunats i encara poden jugar al carrer amb tranquil·litat, potser no tant a certes zones de Kathmandu, però sí a la majoria del país. Com sol passar, un cop trencada la primera timidesa, la majoria de nenes i nens solen interactuar ràpidament sense que l’idioma sigui cap barrera. Un somriure, una pilota, o qualsevol altre element que els pugui interessar a ambdues bandes són l’excusa simple i perfecte perquè la canalla comenci a jugar.

Nepal és un país segur. No cal cap vacuna obligatòria per entrar al país i només cal tenir les mateixes precaucions que tenim quan juguen i corren per un carrer del poble o enmig de la natura. Una esgarrinxada es cura igual a Nepal que a casa vostra.

Malgrat això, tampoc es pot dir que el país o la industria turística de Nepal ofereixi experiències i activitats adreçades als més petits. Aquí us presentem algunes opcions que hem anat fent i recopilant, feina que encara fem. Moltes activitats estan pensades directament per als nens i nenes, altres son activitats de les que poden gaudir igual -o més- que els adults, si bé potser cal adaptar-les.

Hem descrit l’activitat d’una manera general i en alguns casos hi hem posat una indicació de preu aproximada. Però com que aquestes activitats aniran inserides en un itinerari més ampli del vostre viatge, el feu amb nosaltres o pel vostre compte, el preu pot variar. En el cas de les activitats de senderisme o trek, podeu anar directament a la descripció de l’itinerari del web per a una informació més concreta.

Com sempre, els millors moments són aquells que no es preparen, aquells que es generen espontàniament, de sobte. No deixeu de preguntar-nos el que necessiteu tantes vegades com vulgueu, i feu-nos també suggeriments si en teniu. Seran benvinguts i farem el possible per ajudar-vos.

 

NOTES

Moltes de les activitats que us presentem aquí no són activitats comercials, fet que implica que les persones que les duen a terme potser no parlen anglès. Penseu que en molts casos caldrà un guia que us acompanyi i que a més us faci de traductor. En aquest sentit  de cara a activitats amb menuts, intentem utilitzar guies femenines. Per a llengües diferents de l’anglès, consulteu-nos.

Com és natural, els desplaçaments, el pagament de l’activitat o gratificació als que duen les activitats a terme, els guies si n’hi ha, etc. comporten un cost que pot ser molt variable. Consulteu-nos.

Amb les nenes i nens del Kailash Home

https://planhimalaya.cat/amb-les-nenes-i-nens-del-kailash-home/

 • Tarda i sopar
 • A Kathmandu

L’experiència de passar una tarda amb el grup de nenes i nens, noies i nois que resideixen al Kailash Home és impagable. Aquests nanos provenen de famílies sense gaires recursos econòmics de zones remotes de muntanya i amb el Kailash Home tenen  una opció de seguir estudiant més enllà de l’educació bàsica.

Normalment hi anem per la tarda quan els alumnes ja han acabat l’escola i és el moment en que podem compartir una pilota, un joc o fer una xerrada informal amb ells un cop trencada la vergonya inicial. Naturalment és un lloc ideal per anar-hi amb canalla i la idea és que el sopar el preparem una mica entre tots i després sopem plegats, amb una part dels alumnes. L’experiència varia a cada visita perquè és una cosa molt personal de cadascú i de l’energia del moment, però fins ara tothom ha quedat encantat.

Un matí o una tarda divertida aprenent nepalès

 • Una o dues hores de matí o tarda
 • A Pokhara

A Pokhara hi ha l’escola d’en Prem i el seu nom ja és prou curiós: Cosmic Brontosaurus Language School. És una molt bona escola per aprendre nepalès i les classes se solen fer a l’exterior, en un terreny una mica apartat enmig de petites cases amb horts i bosc, sota un cobert que protegeix del sol i la pluja.

Si bé no és una escola específicament adreçada a nens, ja us assegurem que ens preparen una classe especial per a vosaltres on aprendreu de forma divertida les beceroles del nepalès i podreu aprendre a escriure ni sigui el vostre nom. Una estona molt agradable tant per a la canalla com per als adults aprenent coses noves.

Fent figuretes de fang a Bhaktapur

 • Una o dues hores de matí o tarda
 • A Bhaktapur, prop de Kathmandu

Bhaktapur és una vila preciosa, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i  ben a prop de Kathmandu. Entre temples, palaus i cases de maó vermell hi ha la Plaça dels Terrissaires, on com el seu nom indica, hi ha tot de tallers de terrisseria i els forns de palla i fusta on aquesta es cou. Tenim contacte amb algun dels tallers que us poden ensenyar a fer petites figures amb fang mentre passeu una bona estona. Una bona activitat perquè les nenes i nens explotin la seva creativitat.

Molinets i més molinets a Bouddha

 • Un matí o tarda
 • A Kathmandu

Si bé Kathmandu ja és una ciutat prou interessant en sí mateixa per a tothom, de cara als més menuts la part que els pot interessar més és l’stupa de Bouddhanath. Aquesta gran stupa, que és un dels símbols de Kathmandu i de Nepal, és troba dins d’una gran plaça circular on no hi entren vehicles, pel que és molt segura en aquest sentit. La plaça és amplia, plena de restaurants i terrasses on prendre una beguda o un àpat relaxadament. Els grans ulls de l’stupa ja cridaran força l’atenció dels petits, però el més interessant són els 108 molinets d’oració que envolten l’stupa. Un bon repte fer-los rodar tots mentre es circumval·la en el sentit de les agulles del rellotge.

La senzillesa de la vida rural a Raipur

https://planhimalaya.cat/homestay-a-raipur/

 • 3 dies
 • Al sud de Pokhara

A Raipur, una petita població de poques cases al vessant d’una muntanya, disposem de la casa de la Champa, on viu el seu pare, ghurka retirat de l’exèrcit indi. És una construcció tradicional de la zona i és una casa particular “real”. Amb això volem dir que no està pensada per acollir “turistes”, encara que controlem que el seu estat compleixi un mínim. Disposa de pocs luxes i les habitacions són espartanes, estil nepalès, però hem realitzat obres al bany perquè tingui millors condicions. Està neta, l’entorn és preciós, el menjar que us prepararà el guia és excel·lent i el tracte és immensament cordial, acollidor i, sobretot, natural, sense artificis.

Aquí no trobaràs altres turistes, quasi no tindràs connexió, no hi ha bars ni restaurants, però viuràs una experiència genuïna que t’acostarà a una part de la realitat del país sense filtres. Per als més petits és tota una experiència poder estar en un entorn rural pur, sense gaires concessions a la vida moderna. I per els que no són tant petits, serà un repte gaudir del temps sense aparells, observant la natura, els habitants, les feines del camp, etc.

En barca de fusta pel Phewa Tal

 • Una o dues hores de matí o tarda
 • A Pokhara

Quan parlem de Pokhara parlem sobretot del barri de Lakeside que, com el seu nom indica, voreja el llac Phewa. Pokhara sempre és un lloc interessant i anar-hi amb canalla va bé perquè és molt tranquil, amb voreres amples, el passeig al voltant del llac, la opció de llogar bicicletes i explorar els entorns.  De cara als nens i nenes una de les activitats que més els pot agradar és navegar amb les tradicionals barques de fusta pel llac. Hi ha diferents embarcadors, i es pot anar tranquil·lament al petit temple de Barahi Mandir situat en una illa propera, creuar el llac, o simplement navegar sense rumb.

Passejar amb elefants a Chitwan

https://planhimalaya.cat/passejant-amb-elefants-a-chitwan/

 • Dos o més dies
 • Al Parc Nacional de Chitwan, des de Kathmandu o Pokhara

Des de que treballem amb Tiger Tops i el seu Elephant Camp, la visita al Parc Nacional de Chitwan ha fet un tomb espectacular pel que fa al respecte als animals i a fer l’estada molt més respectuosa amb el medi ambient i l’entorn. Naturalment visitar Chitwan no és una activitat exclusiva per els menuts, però sí que aquests en trauran un gran profit. Per començar es dorm en unes tendes de campanya espectaculars i molt confortables amb bany propi. Bona part de l’activitat del Camp gira al voltant dels elefants, que al viure en llibertat, són animals molt més tranquils, sociables i tolerants que els d’altres llocs, així que les nenes i nens al·lucinaran de poder tenir aquests grans animals tan a prop. Aquí no es fan passejades sobre els elefants, sinó que els elefants ens acompanyen per la selva, fent l’activitat molt més interessant i pròxima a la natura.

Cuina i música nepalesa

 • Una o dues hores de matí o tarda
 • Kathmandu, Pokhara o altres

Aprendre a cuinar sempre serà una activitat en la que alguns dels nens i nenes poden gaudir força, afegint que poden aprendre a cuinar plats senzills que formen part d’una cultura allunyada a la seva, amb el que això comporta. A diferència de les classes de nepalès, aquí no ens cal anar a cap escola i podem organitzar l’activitat en una casa particular, procurant que hi hagin nenes i/o nens a la casa. L’activitat pot començar anant al mercat a buscar els productes necessaris, que en molts casos no són ben bé els que tenim a les nostres botigues, per cuinar-los un cop a casa on les nenes i nens seran els veritables xefs, acabant amb el dinar o sopar.

Pel que fa a la música és una mica el mateix. Si tenen interès per la música i una mica de coneixements de tocar algun instrument, podem organitzar una pràctica relacionada amb alguns dels instruments tradicionals de Nepal, que normalment seran de corda com el sarangui, de vent com el bansuri, o de percussió com els madal o els damphu.

Monestirs Budistes amb alumnes

 • Un matí o tarda
 • A les rodalies de Kathmandu o Pokhara

Si us interessa visitar algun monestir budista i a més teniu canalla amb vosaltres, podem mirar d’anar a algun monestir que imparteixi educació a nenes i nens de l’entorn i mirar que puguin jugar o fer alguna activitat plegats, experiència que sempre serà interessant per ambdues bandes. Molts monestirs budistes ofereixen educació gratuïta per a famílies desafavorides o refugiades del Tibet. Una possibilitat és dormir i menjar en els allotjaments dels monestirs, completant l’experiència i facilitant a més una aportació econòmica que se sol destinar per a la manutenció dels alumnes.

No és cap secret que Nepal és un dels paradisos del trek i el senderisme, sobretot tenint les muntanyes de l’Himàlaia com a escenari. Naturalment potser els més petits de la casa no poden abordar tots els treks, però sí que en general ens poden sorprendre a l’hora de realitzar un trek d’uns quants dies amb unes jornades adaptades a les seves capacitats. A la majoria de treks l’allotjament es realitza en “lodges”, més o menys confortables, i n’hi sol haver suficients com per a poder escurçar fàcilment les jornades i adaptar-les als nostres nens i nenes. Des de caminades d’unes hores, com poden ser les de Naudanda a Sarankot (Pokhara), la de Ramkot (Bandipur) o la de Namobuddha (Dhulikhel), a petits treks d’uns quants dies com poden ser l’Australian Camp (ideal), el Millennium Trek, Poon Hill, o Helambu.

Aprenent la fauna i flora local

 • Un matí o tarda
 • A definir

Hi ha diferents opcions en aquest sentit i sempre podem organitzar l’activitat que vulgueu amb temps de marge. Les activitats poden anar, per exemple, des de mirar d’organitzar plantacions d’arbres o afegir-nos a alguna que ja estigui programada, a fer una visita al petit museu local del Annapurnes a Pokhara, amb una completa col·lecció de papallones i reproduccions d’animals ben curioses.

Parcs d’atraccions

 • Un matí o tarda
 • A les rodalies de Kathmandu o Pokhara

No hi ha gaires parcs d’atraccions a Nepal, i tampoc podem dir que siguin gaire moderns, però si en voleu n’hi ha alguns.

A Lakeside a Pokhara hi ha un parc força modern, el Pokhara Disneyland, amb una “nória” ben visible, autos de xoc i altres atraccions més o menys atrevides. Molt més modest i “retro”, pensant en els més menuts, hi ha el Chachawhee Fun Park a prop de l’aeroport.

A prop de Kathmandu, més enllà de Bhaktapur, hi ha el Kathmandu Fun Valley, una àrea recreativa amb piscines, tobogans, “nória”, restaurants i tota mena d’activitats… a l’estil del Nepal. De recent construcció hi ha el Chandragiri Amusement Park, molt modest però apte per als més petits. El seu atractiu principal és agafar el telecabina de Chandragiri per accedir-hi.

ENS AGRADA PARLAR AMB TU

Contacta amb nosaltres per obtenir el dossier complet d’aquest itinerari, demana’ns tota la informació que necessitis i fes-nos totes les preguntes que et sorgeixin. Sense cap compromís naturalment.