Vés al contingut

Bhutan

Bhutan, Druk-yul, és la terra del “Drac del Tro”, l’emblema de la seva bandera, i els Druk-pa són els seus habitants. Va ser un dels països més aïllats del món fins que es va permetre l’entrada del turisme a la dècada dels 70, però encara hi ha zones del país restringides. Aquest fet ha preservat les seves tradicions i la seva cultura de la influència occidental, alhora que s’ha convertit en el principal pol d’atracció per als turistes. I Bhutan ha sabut aprofitar-ho amb una bona organització turística i unes taxes no aptes per a totes les butxaques, de manera que és una destinació relativament cara i exclusiva, però permet que la seva malmesa balança comercial comenci a recuperar-se en un país on el 80% de la població viu de l’agricultura.

Les seves tradicions i la seva cultura han perviscut bastant immutables durant segles, i en realitat moltes d’elles es troben regulades per llei, des de la indumentària en determinades situacions, fins a la forma de construir les cases.

Amb una població molt escassa d’uns 700 mil habitants, destaca per voler prendre el seu propi camí entre els seus poderosos veïns, Índia i Xina. Bhutan es va fer famós pel seu FIB, l’índex de Felicitat Interior Bruta, en contraposició al PIB, inclòs en la seva constitució i proclamat el 1974 en el discurs de coronació del seu quart rei. Per als governants de Bhutan no té gaire sentit viure i treballar només per produir més (PIB), sinó que s’ha de viure per ser més feliç (FIB). És una democràcia des de l’any 2008, però curiosament ho és per obstinació del seu monarca i en contra de la voluntat del poble que no ho considerava necessari. Un rei, o podríem dir millor, una parella real, venerada i estimada per la població.

Boscos frondosos i alts cims de l’Himàlaia al nord defineixen un paisatge majestuós, gairebé no pertorbat per les poques carreteres existents, gent amable i tranquil·la rebran al viatger que emprèn el camí per l’anomenat últim Shangri-la de la terra.

Aquí teniu unes breus notes de viatge i informació útil per al vostre viatge a Bhutan, però ja que haureu de fer una breu estada a Nepal, que és la vostra porta de entrada i sortida de Bhutan, també us la combinem amb una mica d’informació útil sobre Nepal.

Visat d’entrada a Nepal

Per entrar tant al Nepal com a Bhutan el passaport ha de tenir una vigència mínima de sis mesos des de la data d’entrada al país.

Hi ha tres maneres d’obtenir el visat per entrar a Nepal. Actualment són US$ 30/50/125 per 15/30/90 dies d’estada respectivament.

  • La nostra recomanació és que el tramiteu en línia. És fàcil, ràpid i segur. Heu d’entrar a https://nepaliport.immigration.gov.np/ on posa “VISA Pre-arrival” o “VISA On-arrival” (tant és un com l’altre). A partir d’allí aneu emplenant la informació que us demana. Necessitareu tenir a mà una foto carnet i el passaport en jpeg, jpg o png. Un cop acabat el procés obtindreu un document amb un codi de barres que cal imprimir. Podeu fer l’operació durant els 15 dies anteriors de la vostra arribada a Nepal. Si teniu algun problema ens ho dieu i us donem un cop de mà.
  • També es pot demanar amb antelació al consolat de Nepal que tingueu més proper, però sol ser més car i haureu d’enviar la documentació i esperar rebre el passaport de nou a temps. La sol·licitud al consolat també es pot fer en línia al mateix enllaç anterior.
  • A la sala d’immigració hi ha uns terminals en els que es pot escanejar el passaport i obtenir el full de sol·licitud del visat. Però creiem que sempre serà millor que ho porteu preparat abans de sortir de casa, sobretot tenint en compte que igual us el demanen al embarcar.

Sigui com sigui, tindreu un full amb la sol·licitud del visat. Un cop a la sala d’immigració haureu d’emplenar un altre petit formulari i adreçar-vos al taulell on es paga la taxa, per després accedir a les finestretes on us tramitaran el visat, que estan diferenciades en funció de la durada de la vostra estada.

Es pot pagar en euros i en altres monedes, però el preu fixat està en dòlars, de manera que pagar en altres monedes pot tenir un “arrodoniment”. Si teniu dòlars pagueu en dòlars, però si no en teniu, no canvieu expressament.

 

Si voleu podeu consultar la informació a: nepalimmigration.gov.np

Visat d’entrada a Bhutan i formalitats de duana

Es tramita el visat abans de viatjar a Bhutan, i el sol·licitem nosaltres. Simplement heu de proporcionar una còpia o escàner de la pàgina principal del vostre passaport amb el qual sol·licitarem la carta de permís de visat i altra paperassa al ministeri d’afers exteriors de Bhutan des d’on ens enviaran l’autorització.

A la vostra arribada al control d’immigració de Bhutan us sol·licitaran el permís de visat que us haurem facilitat, i us estendran el segell del visat en el vostre passaport. També haureu d’emplenar un imprès amb un llistat del que entreu al país, aquest document serveix per evitar la importació/exportació il·legal i haureu de consignar les vostres pertinences de valor i material electrònic bàsicament. No perdeu aquest document ja que se us demanarà a la sortida, en el cas de pèrdua comuniqueu-ho com més aviat al vostre guia ja que implicarà problemes i caldrà fer algunes gestions.

D’altra banda són molt rigorosos amb les antiguitats. Si compreu algun objecte d’artesania que sembli antic heu d’obtenir un document on es detall clarament el venedor i on es certifiqui que no és un objecte antic, especialment quan es tracti de figures religioses. Consulteu el vostre guia en cas de dubte.

Avís a fumadors (IMPORTANT)

A Bhutan està estrictament prohibit fumar al carrer i en públic i la venda de tabac està “prohibida”. Així les coses només us queda portar el tabac amb vosaltres però heu de saber que el màxim permès és un cartró, o el que és el mateix, 200 cigarrets, però tingueu en compte que se us carregarà una taxa d’importació, mentre que entrar un paquet o dos sol estar lliure d’impostos.

En qualsevol cas la prohibició de fumar en un lloc públic, el que vol dir a la vista de la gent, no l’heu de prendre a la lleugera. Cada any diverses persones són sorpreses fumant en llocs públics i es veuen sotmeses a pagar una multa per això. Podeu fumar -sense fer-ne ostentació- al balcó o finestra de l’hotel … o enmig del bosc.

Diners / divises

La moneda de Bhutan és el Ngultrum (BTN) i el canvi sol rondar els 75 ngultrums per euro. En realitat la major part de la despesa ja estarà pagada, ja que com sabeu la política de turisme de Bhutan està organitzada d’acord al “tot inclòs”. Només haureu de pagar els vostres extres, com poden ser alguna beguda, records, etc. per la qual cosa no necessitareu gaires diners en metàl·lic. Assegureu dels preus abans de comprar.

Podeu canviar a l’aeroport, en bancs que trobareu a Thimphu i Paro bàsicament. També en algunes botigues de Thimphu podeu obtenir canvi, que generalment serà una mica millor que en els bancs. També s’admet la rupia índia, que hauríeu de portar en bitllets petits i certs imports, com la propina al guia, poden ser pagats directament en dòlars.

 

Al Nepal es fa servir la Rupia Nepalès (NPR) i en general només fareu servir els bitllets, que van des 5NPR a 1000NPR. En algunes zones remotes o durant els treks pot ser difícil trobar canvi de bitllets grans, així que és convenient portar una mica de provisió de bitllets petits, però a Kathmandu, Pokhara, Patan o Bhaktapur no hi haurà problema i fins i tot en alguns restaurants accepten el pagament amb Dòlars o Euros, encara que sempre us demanem que pagueu en la moneda local, pagareu el preu real i és un senyal de respecte cap al país.

Hi ha innombrables petites oficines de canvi a Kathmandu, Patan, Bhaktapur i Pokhara, que veureu pels seus panells al carrer on indiquen el tipus de canvi que apliquen en el dia per a cada divisa. Hi ha molt poca diferència entre elles o cap ni una i són fiables. Naturalment a l’aeroport teniu oficina de canvi, però amb una relació una mica pitjor, mentre que canviar en els bancs sempre suposa un petit estalvi, però és tan petit que no compensa el temps invertit. Molts hotels ofereixen valors de canvi semblants als de les petites oficines, però solen aplicar una comissió.

Caixers automàtics

A Bhutan hi ha caixers automàtics bàsicament en Thimphu, Paro i algun altre, però no confieu les finances del vostre viatge en obtenir metàl·lic a través d’ells, ja que poden no funcionar amb la vostra targeta, o presentar qualsevol altre problema. Penseu en ells només per a casos d’emergència. A Bhutan accepten les targetes de crèdit occidentals, almenys en teoria, però no les de dèbit. La majoria d’establiments de venda d’artesania admeten el pagament amb targeta.

 

A Nepal cada vegada hi ha més caixers automàtics i molts d’ells es troben en els anomenats “ATM lounge” on trobareu caixers automàtics de diferents bancs. És més que probable que descobriu que la vostra targeta no funciona en un caixer, ni en el següent, ni en el …. però no desespereu, acabarà funcionant en algun, encara que també us recomanem que no confieu el vostre viatge a l’ús de targetes. Nepal és un país relativament segur pel qual ens solem moure amb certa quantitat de diners en metàl·lic.

Propines

A Bhutan se suposa que la propina és absolutament optativa, però la veritat és que durant els últims anys la majoria de guies, conductors, hotels i altres persones implicades en serveis turístics esperen.
A nivell general podem dir que per a un guia uns 10 dòlars per dia per grup; per a conductors uns $6 per dia per grup; En el cas dels treks, per al guia el mateix i per altre personal implicat en el trek penseu en uns $8 per dia per grup en el cas dels treks curts i $5 per els llargs.
En hotels trobareu el “tip box” o podeu deixar una mica de diners a l’habitació com és costum a Àsia. La propina se sol lliurar dins d’un sobre.

Al Nepal la propina forma gran part del sou final d’un treballador, de manera que esperaran la propina com a part del seu salari. Per a un guia turístic a nivell orientatiu solen ser unes 300 o 400 rupies per dia de viatge i persona. Als conductors una mica menys.

Igual que els maleters als hotels, alguns guies locals també poden esperar propina però no serà significativa, un detall d’entre 50 a 300 rupies és més que suficient. En la majoria d’allotjaments i alguns restaurants hi ha “caixes per propines” que es reparteixen entre els treballadors. És optatiu de cada un.

Pel que fa a restaurants se sol arrodonir a l’alça o deixar una mica del canvi. A més la factura sol portar ja el concepte de “servei”. En cas contrari és entre un 10% a un 15%. Amb els taxis ja haureu negociat un preu tancat o sigui que no cal deixar propina.

Mòbil i internet

A Bhutan operen dues companyies de telèfon, B-Bhutan que pertany al govern i Tashi Cell que és privada. B-Bhutan té millor cobertura ja que Tashi Cell s’ha implantat més tard. Es poden comprar fàcilment a Paro i Thimphu amb una fotocòpia del vostre passaport. Hi ha diferents plans de preus, d’un dia, una setmana o un mes i amb diferent volum de dades. Podeu consultar-los aquí per a B-Bhutan www.bt.bt/data/ i aquí per Tashi Cell www.tashicell.com/ussd/dataplan-ussd. Les targetes vénen ja carregades d’origen, però és convenient que les recarregueu d’acord al vostre consum previsible i us oblideu de el tema durant el viatge.

En general hi ha 3G i 4G per les zones més comuns de país, mentre que naturalment en les zones més remotes i de muntanya és poc probable obtenir connexió de dades. Hi ha WIFI a la majoria d’establiments, però la connexió de mòbil sol ser molt més ràpida i fiable.

Corrent elèctric

A Bhutan el corrent és de 230v i d’acord al govern tota l’energia de Bhutan és lliure d’emissions de carboni ja que procedeix de fonts hidroelèctriques.

Els endolls més corrents són el rodó europeu, el de tres puntes rodones que també es troba al Nepal i el de tres puntes rectangulars del Regne Unit, així que en la majoria de llocs no necessitareu adaptador encara que sempre és convenient portar-lo. Igual que al Nepal portar una regleta per poder endollar més d’un aparell us serà de gran utilitat.

 

A Nepal el corrent es de 220V. Gairebé tots els endolls que us trobareu són múltiples, el que vol dir que en principi no tindreu cap problema amb el vostre format europeu, ja sigui de clavilla fina o gruixuda, tot i que a vegades no queden molt bé subjectes . Els endolls de puntes planes solen quedar millor fixats. Solen disposar d’interruptor de manera que comproveu que realment arriba corrent al vostre dispositiu ja que si no ho feu podeu aixecar-vos al matí i veure que la bateria no s’ha carregat durant la nit.

Una altra consideració molt important a tenir en compte és que sol haver-hi pocs endolls, potser només un, de manera que si heu de carregar més d’un aparell (gairebé segur que sí) porteu un “lladre” o fins i tot millor una petita regleta.

Menjar

El menjar de Bhutan sol ser especiat i el “xili” és un denominador comú en tots els plats, la majoria dels quals estan elaborats en base a l’arròs al que s’acompanya amb verdures, carn o ambdues coses cuinades de diferent manera o amb especiat diferent, d’una manera força similar a la del Nepal.

Naturalment hi ha també disposició de menjar d’estil occidental i indi a la majoria de llocs.

 

La cuina nepalesa té un marcat accent del subcontinent indi, i això vol dir que és bastant picant. Però no desespereu, sempre podeu demanar que sigui menys picant … normalment.

Al Nepal es pot trobar tot tipus de menjar, especialment a Kathmandu, Pokhara i altres centres turístics. En restaurants de carretera o pobles petits l’oferta és més restringida.

El plat nacional és el dal-bhat (literalment llenties-arròs) arròs blanc acompanyat de verdures variades (el que anomenen “curri”) i una sopeta de llenties que en general es barreja amb l’arròs. A les cases particulars pràcticament és el plat que es menja dia si i dia també, matí i nit.

Clima

El clima a Bhutan depèn de l’elevació del terreny, ja que passem de zones alpines en altituds elevades al nord a àrees subtropicals al sud. Mentre que a la part nord d’alta muntanya les temperatures seran fredes tot l’any (gèlides a l’hivern) al sud les temperatures oscil·laran des dels 15 graus de mitjana a l’hivern als 30 graus a l’estiu.

No obstant això serà en les zones intermèdies del centre per on ens mourem durant la major part del nostre recorregut. Podem esperar alguna nevada a l’hivern quan les temperatures poden arribar sota zero a la nit i ser fresques durant el dia, entre 10 i 17 graus de màxima com a norma general. Durant la primavera no sol ploure massa i podem esperar temperatures entre 5 graus de mínima i 20 o una mica més de màxima.

De juliol fins a setembre, i allargant-cada any més, ens trobarem amb les pluges del monsó. Poden ser pluges fortes però no solen impedir la realització del viatge ja que la majoria succeeixen a la tarda o nit, però sí poden afectar a les carreteres y sobretot a les pistes sense asfaltar. Els matins solen ser clars, amb una mica menys de visibilitat a llarga distància però amb núvols que faran que les nostres fotografies siguin més espectaculars. És veritat que no és una època gens recomanable per a realitzar treks de muntanya.

A partir d’octubre fins a desembre trobarem temperatures semblants a les de primavera.

Tingueu en compte que aquestes temperatures són mitjanes, el que vol dir que pot fer més fred o més calor en determinats llocs o determinats dies.

 

Nepal és un país subtropical, de manera que el clima a les zones més habitades sol ser de temperat a calorós i el sol al migdia apreta. L’estiu és l’època de pluges i el monsó visita Nepal normalment de juny a mitjans de setembre. La pluja provoca que les temperatures siguin una mica més suaus i solen descarregar a la tarda o nit, i no solen causar danys generals molt greus, tot i que puntualment sí que ho poden ser. Al juliol i agost es pot viatjar al Nepal perfectament, només cal tenir en compte que pot ploure. Per contra veurem tot el paisatge exuberant i molt verd, amb abundant aigua, cascades i salts d’aigua, però no tindrem tantes opcions per veure els cims de l’Himàlaia, tot i que els núvols us donaran fotografies dramàtiques.

Encara que a l’hivern fa fred, no és un fred extrem a les ciutats. A Kathmandu és raríssim veure nevar, encara que el gebre sí que pot ser habitual els matins d’hivern. Evidentment a les zones de muntanya notem la diferència i a partir de 3500m fa força fred durant tot l’any i sobretot durant les nits.

Equip general recomanat

Tenint en compte el descrit sobre el clima tant a Bhutan com al Nepal, que tampoc és tan diferent, us aconsellem algunes peces per a incloure en el vostre equip personal i / o equipatge. Naturalment la decisió final és vostra valorant tant l’època en la que aneu a viatjar finalment com el vostre grau de sensibilitat al fred o la calor:

 

  • Samarretes de màniga curta confortables i pantalons lleugers.
  • Un jersei lleuger per a la fresca que pot fer al matí o al vespre.
  • Un jersei, jaqueta d’abric, anorac o jaqueta lleugera de plomes per a un fred més rigorós
  • Paraigües o impermeable per a les pluges ocasionals … O no tan ocasionals.
  • Una petita llanterna serà molt útil en uns carrers poc (o gens) il·luminats de nit i per als possibles talls de llum.
  • Recanvi de bateries i regleta o lladre per poder endollar diversos aparells a la vegada, recordeu que hi ha pocs endolls a les habitacions.
  • Ulleres de sol i protecció solar per a la pell i els llavis si aneu a zones de muntanya. Al migdia el sol pot ser intens a qualsevol zona.
  • Petit farmaciola, amb tisores, pinces, tiretes, antisèptic, i una mica de les medicines bàsiques: paracetamol, ibuprofè, antihistamínics i antidiarreic
  • Un petit costurer sempre et salva d’una dificultat
  • Si el vostre itinerari inclou trek o dormir en cases particulars un sac fi de tela us pot fer sentir més confortables.

Sanitat

No existeix actualment cap requisit mèdic i de vacunes per entrar ni al Nepal ni a Bhutan. Tots dos països són relativament segurs i estan lliures de malària des de fa bastants anys. Si bé no existeix el risc zero, no és un assumpte que us hagi d’obsessionar.

Com és habitual us recomanem que obtingueu una assegurança mèdica que us cobreixi tots dos països i que us cobreixi qualsevol despesa mèdica, gran o petita, i la repatriació en cas necessari. També com sempre és una cosa que esperem no tingueu que utilitzar en absolut. Des de l’agència us facilitarem en tot la gestió, l’acompanyament i l’obtenció dels papers necessaris per recuperar els imports abonats, però us recomanem que sempre el primer que heu de fer en cas de qualsevol problema mèdic és posar-vos en contacte amb la vostra assegurança.

Hi ha farmàcies on podeu trobar la majoria dels medicaments bàsics que pugueu necessitar en el vostre viatge, tot i que necessitareu saber el nom genèric. Són medicines segures, a bon preu i que es venen per “blísters”, no per caixes.

TREKKING A BHUTAN

La política de preus pel que fa als treks a Bhutan és la mateixa que en els viatges. Hi ha unes taxes marcades pel govern i si viatjar a Bhutan ja és apte només per algunes butxaques, fer trek ho és encara una mica més.  Tot i això, hi ha treks assequibles, on la taxa diària és idèntica a la dels viatges generals i hi ha itineraris que no impliquen massa dies. Això sí, si us proposeu fer “l’Snowman”, ja cal que us rasqueu la butxaca.

Comparativament amb el Nepal, Bhutan presenta més nevades a l’hivern que solen bloquejar els passos de muntanya dels treks que circulen més al nord del país i a més alçada. Per tant, aquí sí que és força important mirar quines són les èpoques recomanades per fer cada trek. De fet en general fora de temporada les agències no treballem en certes rutes.

Hi ha certes etapes de ruta en alguns treks on els camins poden presentar força fang si ha plogut els dies anteriors.

Quasi la totalitat de treks a Bhutan es realitzen en règim d’acampada amb tot el parament que implica. Hi ha algun lodge en algun poble determinat i algunes cases comunitàries que poden servir d’aixopluc, per cuinar, o altres usos. 

A Bhutan les càrregues les porten mules o iacs, no hi ha portadors. Es contracten a locals i realitzen trams de ruta determinats ja establerts, pel que hi ha localitzacions on es fan els canvis d’animals. Normalment les mules treballen en cotes més baixes i els iacs en cotes altes, sense que això sigui estricte.

Tots els treks que s’endinsen a l’Himàlaia per la part nord del país circulen per un terreny feréstec i aïllat, sense cap altre mitjà de comunicació que els camins. Per aquest motiu és imprescindible que tingueu contractada una assegurança d’accident en muntanya vàlida per Bhutan i que inclogui rescat en helicòpter.

Dit això, els treks a Bhutan són força espectaculars i no estan gaire transitats. Hi ha els grans treks que seran el vostre objectiu principal de viatge i que us ocuparan probablement la major part dels dies que estigueu al país, però també hi ha treks més reduïts que poden complementar un viatge per Bhutan que també inclogui visites a alguns dels llocs tan interessants que té aquest país.

Aquí us posem un llistat del material general per a un trek. Però com que cadascú és diferent, sentiu-vos lliures d’afegir o eliminar-ne elements.

Pareu especial atenció al tema de pluja, neu i fang, depenent de la ruta que aneu a fer.

motxilla “de dia”

tovallola (ideal que s’assequi ràpid)

motxilla o bossa per als animals de càrrega

banyador

samarreta/es de màniga curta

xancletes

samarreta/es de màniga llarga

frontal o llanterna (piles)

polar o similar

farmaciola bàsica

jaqueta de plomes o similar

necesser i sabó dutxa

jaqueta impermeable

cantimplora o recipient per aigua

capelina, “ponxo” o paraigües

sistema de purificació d’aigua

pantalons fins, llargs/curts

sabó per a rentar roba

pantalons d’abric o sobre-pantalons (impermeables?)

navalla

malles (també són útils per a dormir)

ulleres de sol de protecció 3 o 4

mitjons (compte amb les ampolles)

protector solar alt

roba interior confortable

protector labial

pijama o roba per a dormir (a vegades una muda)

“buff”

calçat per caminar

gorra i/o similar

calçat per al lodge y/o de recanvi

guants

S’inclou el sac de dormir, però us pot ser convenient portar un sac fi de seda o cotó