Vés al contingut

Sikkim i Darjeeling

Des del cim de la tercera muntanya més alta del món, el Kanchendzonga de 8586m d’altitud, fins els cabalosos rius al fons de profundes valls. Des de paisatges alpins plens de flors i prats entre muntanyes feréstegues, a densos boscos subtropicals. Tot això embolicat en un intens verd i on les boires matinals creen decorats espectaculars entre els seus més de 200 monestirs budistes d’estil tibetà. Això és Sikkim, el primer estat orgànic del món.

Situat, juntament amb Darjeeling, en aquesta petita falca entre Nepal, Tibet i Bhutan, Sikkim va ser l’últim estat a formar part de la confederació índia i segueix mantenint una forta personalitat. Les poblacions es troben a certa altura, moltes vegades en passos entre dues valls, lluny dels rius cabalosos i imprevisibles, de manera que totes elles compten amb impressionants vistes. Carreteres tortuoses però en bon estat s’obren camí per aquestes valls i muntanyes, on de vegades cal baixar al fons de la vall per creuar a l’altra banda del riu i ascendir novament fins a trobar aquest destí que vèiem tan a prop des del nostre punt de partida. I és que com ja heu endevinat, l’orografia de Sikkim i Darjeeling és complicada, i encara que Darjeeling pertany a l’estat de Bengala Occidental, té una orografia, un paisatge, una població i una economia molt més semblant a Sikkim que no a les planes fluvials de Bengala que s’obren poc més al sud.

En definitiva Sikkim i Darjeeling comprenen un viatge culturalment singular, en un territori propi, ni tibetà ni Hindú, i amb una natura espectacular i sorprenent. Ah! i sense oblidar-nos del te, amb dues de les àrees de producció d’aquesta beguda tan internacional més reconegudes del món.

Visat d’entrada a l’Índia

Per obtenir el visat el vostre passaport ha de tenir una validesa de sis mesos des de la sortida del vostre país. Llegiu-vos bé la informació que facilita el govern de l’Índia o l’ambaixada a les adreces web que us facilitem, ja que la informació que us escrivim aquí és només una breu referència.

Actualment tot el procés per obtenir el visat a l’Índia es pot realitzar online, de manera que no cal enviar el passaport a l’ambaixada a Madrid. Els passos a seguir per aquest procediment estan clarament explicats aquí en anglès indianvisaonline.gov.in/visa i només cal que tingueu a mà un escàner del passaport en pdf, una fotografia tipus carnet en format jpg i una targeta de crèdit per poder pagar. Per als ciutadans espanyols o d’Andorra el cost és de US$ 48 més els tràmits bancaris. Rebreu el resguard del visat per correu electrònic i l’haureu formalitzar a l’arribada. Podeu fer la sol·licitud en línia entre un mes i quatre dies abans de la vostra arribada a l’Índia.

Per als que preferiu fer-ho via l’ambaixada de Madrid els tràmits els realitza una agència anomenada Arke BLS Center, és l’única autoritzada i costa uns 88,50 €. També haureu d’emplenar l’imprès en línia i enviar una còpia impresa juntament amb tota la documentació requerida i el vostre passaport. Llegiu amb cura i atenció tota la informació que teniu en espanyol en el seu lloc web a la direcció www.indiavisados.com

Permís d’entrada a Sikkim

A causa de la seva especial ubicació tenint frontera amb Nepal, Bhutan i, especialment, la Xina, Sikkim és una zona restringida que requereix un permís especial anomenat “Restricted Àrea Permit (RAP)” o “Inner Line Permit”. Aquest permís és gratuït i ens encarreguem de tramitar-lo.

Sempre serà convenient que porteu en el vostre equipatge unes quantes fotografies mida carnet i fotocòpies del passaport.

A més, hi ha algunes parts del seu territori que no poden ser visitades per estrangers, com són el pas de Nathu-la amb el Tibet o el llac de Gurudongmar al nord, o altres com són el llac Tsomgo o la zona nord a partir d’Singhik, en les que es requereix viatjar a través d’una agència oficial.

IMPORTANT: No oblideu que cal portar sempre a sobre el passaport amb el visat.

Diners / divises

La rupia és la moneda que s’utilitza a l’Índia i, per descomptat, també a Sikkim. Per sota de la rupia hi ha la paisa, tot i que com a turistes rarament veureu aquestes monedes per sota de la rupia.

Com és normal disposeu d’oficines de canvi a l’aeroport. Hi ha agents de canvi autoritzats i algunes botigues també canvien moneda encara que no sigui legal del tot. Mai canvieu al carrer. En els bancs el canvi sempre és millor, encara que hi ha certa paperassa. Com sempre mireu de guardar algun dels rebuts de canvi que us poden demanar quan vulgueu canviar les rupies que us sobrin en sortir del país.

A part de Calcuta o Delhi, a Sikkim hi ha caixers automàtics bàsicament a Gangtok, per la qual cosa, com és habitual, no confieu tot el viatge a la disposició de metàl·lic a través de caixers automàtics, poden no funcionar, o no admetre la vostra targeta , o altres problemes.

Sikkim és segur, amb rars casos de robatoris. No obstant això naturalment contempleu les mínimes mesures de seguretat elementals. Solem moure’ns amb prou quantitat de moneda en metàl·lic sense problemes.

Propines

És normal deixar propina a l’Índia i Sikkim i Darjeeling no són una excepció, tot i que no és una obligació pròpiament dita. No hi ha regles respecte a quant deixar de propina, però us apuntem aquí algunes indicacions que podeu prendre de referència.

Als hotels s’inclou un 10% de servei, però normalment es deixa una mica de diners a les habitacions dels hotels pel servei de neteja, sobre el llit o la tauleta, unes 20 o 30 rupies. Als maleters se sol donar entre 10 i 20 rupies. Com a norma general els bitllets de 10INR o 30INR són molt útils per a les propines de petits serveis.

Per als guies i els xofers se sol calcular entre 100 o 200 rupies per viatger i dia, mentre que per als taxis (encara que rarament en fareu servir) se sol pactar un preu de recorregut pel que no cal deixar propina.

En els restaurants es pot calcular entre un 10% o 5% de la factura o arrodonir el preu.

Telefonia

A moltes zones de Sikkim està estrictament prohibit l’ús de telèfon via satèl·lit (… i l’ús de drons!)

Pràcticament hi ha wifi a tots els establiments, però si voleu ser més independents i assegurar-vos tenir connexió més freqüentment, hi ha diferents companyies que operen amb targetes prepagament per navegar amb dades. El més senzill per a un viatge d’aquestes característiques és adquirir-les a l’aeroport, però també hi ha moltes botigues de telefonia amb els mateixos serveis i on també trobareu ajuda en cas que tingueu algun problema durant el viatge. Companyies com Reliance, Airtel, Vodafone, Aircel, Idea o BSNL ofereixen diferents paquets de connexió en 3G per 14, 21, 28 dies, etc. a preus econòmics.

La seguretat a l’Índia és un tema que no es prenen a la lleugera, així que hi ha estats fronterers on les targetes prepagament d’altres estats no funcionen. Si compreu la vostra targeta SIM a l’aeroport de Calcuta, és a dir, a Bengala Occidental, en principi no tindreu problemes perquè funcioni correctament en Sikkim, però si la voleu adquirir a Delhi pot ser que no funcioni a Sikkim. En qualsevol cas pregunteu i assegureu-vos que tindreu connexió de dades, ja que les normatives poden canviar. Evidentment el vostre telèfon ha de ser “lliure”.

Com ja haureu imaginat, necessitareu portar dues fotografies carnet, fotocòpia del passaport i del visat, fotocòpia de la vostra residència en el vostre país, que amb la fotocòpia del DNI o el carnet de conduir ja valdrà, i els respectius documents originals naturalment.

Corrent elèctric

El corrent a l’Índia és de 230V 50Hz

Els endolls són de tipus C, D i M i en alguns llocs, de la mateixa manera que al Nepal, s’instal·len endolls múltiples que accepten diversos tipus, incloent els de dues puntes rodones, el que vol dir que en principi no hauríeu de tenir cap problema amb el vostre format europeu, ja sigui de clavilla prima o gruixuda. A vegades hi ha un interruptor de manera que comproveu que realment arriba corrent al vostre dispositiu.

En moltes ocasions hi haurà pocs endolls, de manera que si heu de carregar més d’un aparell (gairebé segur que sí) porteu un “lladre” o fins i tot millor una petita regleta.

Estat de la ruta

Les carreteres a Sikkim solen estar en bon estat però cal tenir en compte el territori muntanyós pel qual ens movem, així que en temporada de pluges hi poden haver contratemps menors que retardin o modifiquin el pla establert i nevades sobtades poden tancar algunes rutes al nord . Posem especial esforç a verificar l’estat de la ruta abans i durant el viatge, però no sempre és possible obtenir una informació al moment.

Clima

Sikkim es troba a l’àrea subtropical, però en estar majoritàriament en un entorn muntanyós a certa altitud seu clima és més fresc, passant d’un ambient tropical al sud a un clima molt fred al nord amb pocs quilòmetres de distància. La proximitat del golf de Bengala provoca humitat, amb boires als matins i pluges abundants de la primavera a la tardor, encara que la seva màxima intensitat es concentra, com és habitual, durant el monsó entre juliol i setembre, i cada vegada més, octubre. Curiosament la zona de Darjeeling és més freda que la de Gangtok, tot i estar més al sud.

Els hiverns són freds i en les poblacions a més altura pot nevar ocasionalment mentre que a la zona nord la presència de neu deixa algunes rutes tancades al trànsit. Podem preveure temperatures entre els 0º i els 13º en la majoria de les poblacions.

La primavera és temperada i fresca, amb pluges ocasionals i temperatures que rondaran entre els 5º i poc més de 20º. És potser la millor època per visitar Sikkim ja que tindrem oportunitat de gaudir de les diferents etapes de floració que ofereixen paisatges espectaculars.

Les temperatures a la tardor són semblants a les de primavera, tot i que amb mínimes una mica més temperades i màximes una mica més baixes, i tot i que tradicionalment els cels estan molts més clars, la veritat és que últimament el monsó es va allargant provocant que el cel a l’octubre no estiguin tan clar com abans.

L’estiu és l’època del monsó, amb pluges més abundants i temperatures entre els 13º i els 25º. Encara que no sigui la seva millor època, és perfectament factible viatjar a Sikkim ja que sol ploure amb més probabilitat durant la tarda o nit. És l’època en la qual podem trobar-nos sangoneres pel camp i, encara que no són perilloses a nivell de salut, si són una mica molestes. Utilitzar abundant repel·lent de mosquits, sobretot a les cames, ajuda a mantenir-les allunyades, o barrejar crema hidratant amb abundant sal sembla ser que també funciona prou bé.

Equip general recomanat

En funció del que hem explicat anteriorment, l’ideal és vestir per capes i dependrà naturalment de l’època en que ens visiteu. Penseu que a les zones del nord a partir de Lachung i Lachen ens poden sorprendre amb baixades de temperatures pronunciades durant tot l’any a causa de la seva altitud. També us recordem que és una zona plujosa, així que segur que feu servir un paraigua, impermeable o la peça que més us agradi per protegir-vos de la pluja, i penseu també en el calçat més apropiat per a això, que sigui pràctic i còmode però que no s’amari d’aigua a la primera.

Ni la majoria de cases i tampoc molts hotels disposen de sistemes de calefacció generals i generosos, així que de nit pot fer fresca, o fins i tot fred, de manera que una roba de dormir càlida serà interessant per als que sigueu més fredolics. Penseu que podeu aixecar-vos amb 4ºC dins de l’habitació a l’hivern, no a l’estiu!. La humitat augmenta la sensació de fred.

 

Us aconsellem algunes peces per a incloure en el vostre equip personal i/o equipatge. Naturalment la decisió final és vostra:

 

  • Roba al vostre criteri i en funció de l’època i la vostra sensibilitat a la calor i al fred. Atenció a la pluja i el calçat.
  • Una petita llanterna serà molt útil en uns carrers poc (o gens) il·luminats de nit.
  • Recanvi de bateries i regleta o lladre per poder endollar diversos aparells a la vegada, recordeu que hi ha pocs endolls a les habitacions.
  • Ulleres de Sol i protecció solar per a la pell i els llavis si aneu a zones de muntanya. Al migdia el sol pot ser intens en qualsevol part.
  • Petita farmaciola, amb tisores, pinces, tiretes, antisèptic, i una mica de les medicines bàsiques: paracetamol, ibuprofè, antihistamínics i antidiarreic
  • Un petit costurer sempre et salva d’una dificultat
  • Algunes fotos de carnet i còpies del passaport
  • Si el vostre itinerari inclou trek o dormir en cases particulars un sac fi de tela us pot fer sentir més confortables.

Menjar

Sikkim és des de desembre de 2015 el primer estat de l’Índia declarat “orgànic”, el que vol dir que després de 13 anys de treball, tota la producció agrícola d’aquest petit estat és de producció orgànica. naturalment no així els productes que vénen de fora del territori, però sí que una bona part del menjar que trobareu en el vostre plat està lliure de pesticides i productes químics.

Si bé naturalment trobareu menjar indi, Sikkim i Darjeeling poc tenen a veure amb l’Índia “tradicional” i la seva cuina està molt més relacionada amb el Tibet i el Nepal.

A Gangtok i a Darjeeling trobareu varietat d’estils i estan bastant acostumats a tractar amb occidentals, però a la resta de les poblacions més petites això es veurà reduït i el menjar serà molt més “local”. Millor que millor, perquè viatjar implica conèixer, adaptar-se, experimentar i provar. En realitat el menjar local tampoc és tan “exòtic”, no us espanteu, i els momos, ja siguin de carn o vegetarians, com al vapor o “a la planxa” us crearan addicció.

Les sopes de pasta tibetanes del tipus thukpa són excel·lents per passar el fred, i més en estil nepalès, el Dal-bhat, arròs amb sopa de llenties i verdura (de vegades també carn) són la base del menjar tradicional. El Phakshapa, un bullit de carn de porc, forma part també de la tradició culinària del país.

Però no s’acaba aquí, diferents plats de pasta i arròs, patates -com el Alu Dum-, ous, i varietats de chapatis i pans indis o tibetans es troben fàcilment.

A Darjeeling potser noteu una mica més de presència de cuina Bengalí, i són famoses les seves taronges, que recollides al novembre i desembre difícilment trobareu fora de la zona.

Els “pickles” són potents, molt picants, i si bé els plats no són tan especiats com en altres llocs de l’Índia, sí que poden ser massa picants per al nostre paladar, així que si sou sensibles podeu demanar que us cuinin menys picant. Els locals mengen directament els xilis crus durant el menjar, com a acompanyament, encara que és una experiència una mica dura per a un occidental.

Sanitat

No existeix actualment cap requisit mèdic i de vacunes per entrar ni a l’Índia ni a Sikkim sempre que no s’hagi visitat un país amb febre groga. Sikkim i Darjeeling són àrees relativament segures a nivell sanitari.

Hi ha farmàcies on podeu trobar la majoria dels medicaments bàsics que pugueu necessitar en el vostre viatge, tot i que necessitareu saber el nom genèric. Són medicines majoritàriament fabricades a l’Índia, segures, a bon preu i que es venen per “blísters”, no per caixes.

Toponímia

Els topònims poden variar en la seva escriptura entre el dossier, els mapes, etc. Això es deu al fet que el nepalès, l’idioma oficial aquí a Sikkim i Darjeeling, s’escriu a partir de la seva pronunciació i que té moltes consonants, vocals i tons, per la qual cosa és habitual que la mateixa paraula s’escriu de forma diferent en nepalès segons el lloc, diferència que es manté augmentada i corregida en la grafia occidental. En el cas de Sikkim i Darjeeling encara és més complicat perquè hi ha més accepcions dels noms i entren més dialectes i idiomes en joc que, afegit a que els mapes no són gaire bons, fa difícil la localització d’un lloc en els mapes.

.

ELS TREKS A SIKKIM I DARJEELING

A l’estar més propers al golf de Bengala del que ho està Nepal, la incidència de la humitat és més alta i implica més presència de boires i de pluges. Per aquest motiu el temps sol ser bastant inestable i realment és convenient mirar d’aprofitar els matins, ja que a partir de migdia tenim més probabilitats que els núvols comencin a guanyar terreny. Pel mateix motiu, les nevades a l’hivern a les zones de muntanya poden ser força freqüents i intenses, fent que, per exemple, la vall de Yumthang quedi tancada a la circulació, com bona part de la zona nord.

Com ja podeu deduir de la informació relativa al clima, la primavera i la tardor són les millors èpoques per fer trekking, però abril i maig també és temporada alta per al turisme interior de l’Índia, pel que hi ha més excursionistes i turistes en general.

A Sikkim la majoria de treks es realitzen en acampada, ja que no hi ha gaires “lodges”, tot i que és una situació que probablement anirà variant a mesura que el trekking es vagi desenvolupant a l’Índia. A Darjeeling disposem del que s’anomenen “Trekkers-Huts”, refugis que solen dependre de l’autoritat forestal, i també “lodges” a l’estil de Nepal.

A Sikkim i Darjeeling els treks no són tan llargs com la majoria dels treks a Nepal i, en alguns d’ells, la carretera més propera a la que accedir en cas d’emergència no queda tan lluny. Per aquest motiu, al contrari que fem a Nepal, no considerem condició obligatòria que tingueu contractada una assegurança d’accident en muntanya, tot i que, naturalment, és més que recomanable i encara millor si inclou rescat en helicòpter.

Aquí us posem un llistat del material general per a un trek. Però com que cadascú és diferent, sentiu-vos lliures d’afegir o eliminar-ne elements.

Pareu especial atenció al tema de pluja i humitat.

motxilla “de dia”

tovallola (ideal que s’assequi ràpid)

motxilla o bossa per als portadors

banyador

samarreta/es de màniga curta

xancletes

samarreta/es de màniga llarga

frontal o llanterna (piles)

polar o similar

farmaciola bàsica

jaqueta de plomes o similar

necesser i sabó dutxa

jaqueta impermeable

cantimplora o recipient per aigua

capelina, “ponxo” o paraigües

sistema de purificació d’aigua

pantalons fins, llargs/curts

sabó per a rentar roba

pantalons d’abric o sobre-pantalons (impermeables?)

navalla

malles (també són útils per a dormir)

ulleres de sol de protecció 3 o 4

mitjons (compte amb les ampolles)

protector solar alt

roba interior confortable

protector labial

pijama o roba per a dormir (a vegades una muda)

“buff”

calçat per caminar

gorra i/o similar

calçat per al lodge y/o de recanvi

guants

sac de dormir. Si no voleu portar el vostre us en deixem un, però us pot ser convenient portar un sac fi de seda o cotó