Vés al contingut

Tíbet

El Tibet sempre ha omplert la nostra ment amb imatges de monjos budistes recitant mantres, caravanes de iacs per terres gelades, banderoles d’oració onejant al vent, amplis horitzons escombrats pel vent i els alts cims de l’Himàlaia de rerefons. El Tibet és un immens territori situat en un dels llocs més durs per viure de la terra. No obstant això, o potser gràcies a això, ha generat -i també exportat- una cultura mil·lenària molt particular, i en el fons, una manera de veure i comprendre el món. És al Tibet on el budisme arriba a un grau d’integració en la societat, un misticisme i una manera d’expressió que no es troba en altres països.

Lhasa, la capital del Tibet no només administrativament sinó també religiosa, val per si mateixa un viatge. Amb el temple de Potala dominant-la sobre els seus carrers, edificis i temples, on un se sent abduït pel seu poder espiritual. És també aquí on més es viu el conflicte i el xoc de la personalitat tibetana amb les autoritats xineses, presents al Tibet des de la seva invasió a l’any 1950. Una integració del Tibet a la Xina que, si bé ha portat avantatges econòmics, tecnològics, de modernitat i d’infraestructures (que segurament s’haurien fet igual), no ha sabut -ni volgut- ser respectuosa amb la seva cultura i formes de vida ni amb les llibertats bàsiques.

Amb la fi de l’era Mao i la revisió “no oficial” dels excessos de la revolució cultural, la Xina va anar entrant en una gradual “normalització” i la regió del Tibet va ser oberta per al turisme internacional el 1980. Tan mateix, i sobre sobretot a partir de les revoltes de 2008, hi ha fortes restriccions i no es pot viatjar pel Tibet de forma independent.

En els últims anys i coincidint amb l’obertura i l’increment del turisme, s’han afanyat a reconstruir tot allò que s’havia destruït i a “normalitzar” la situació. Normalitzada entre cometes, perquè si bé hi ha una relativa entesa i adaptació entre les dues comunitats, les autoritats xineses mantenen una política imprevisible en aquest territori, sempre amatents a qualsevol brot de rebel·lia per part de la comunitat tibetana.

Arribar a Lhasa

Lhasa segurament serà la teva destinació inicial al Tibet. El més habitual per arribar a Lhasa (LXA) sol ser volar des de Beijing (PEK), Chengdu (CTU/TFU), Chongqing (CKG) o Guangzhou (CAN); o en tren des de Chengdu o Xining. Però hi ha infinitat de combinacions possibles.

Sempre recomanem passar una nit a la Xina abans de volar a Lhasa per evitar qualsevol problema relacionat amb retards de vols, overbooking o cancel·lacions que puguin fer que perdis la teva connexió i, a més, poder rebre sense problemes els documents originals del teu permís d’entrada al Tibet en cas necessari.

A Plan Himalaya, a causa de les complicades condicions per a l’obtenció del visat a la Xina al consolat d’aquest país a Kathmandu, hem decidit no organitzar viatges al Tibet si s’hi accedeix des del Nepal. Només organitzem viatges quan s’entra al Tibet des de la Xina, ja sigui sortint a la Xina una altra vegada o via Nepal.

 

És molt important que poseu especial atenció en els terminis i tràmits per als vostres permisos d’entrada a la Xina i al Tibet.

EL VISAT D’ENTRADA A LA XINA

El sol·liciteu al vostre país d’origen. Penseu a fer-ho com més aviat millor a partir dels 3 mesos anteriors a la vostra entrada a la Xina, ja que ho necessitarem per al permís d’entrada al Tibet amb, almenys, un mes d’antelació.

Teniu el procés i tota la informació per a l’obtenció del visat molt clarament explicada a visaforchina.org

 

Si esmentes el Tibet a la teva sol·licitud de visat complicarà els tràmits. La forma més fluida és ometre’l i presentar:

  • Vols d´entrada i sortida de la Xina.
  • Reserves d’hotel durant la meitat de la vostra estada prevista a la Xina (poden ser reserves amb dret a cancel·lació).

Si prefereixes esmentar que viatjaràs al Tibet (o no tens més remei) hi ha aquestes opcions:

  • Carta d’invitació de l’oficina de turisme del Tibet per a 5 persones o més (demaneu amb 3 mesos d’antelació).
  • Carta d’invitació de la nostra agència de viatges (demaneu amb 3 mesos d’antelació); a Espanya no n’hi ha prou per obtenir el visat.

Posa’t en contacte amb nosaltres per veure quina és la millor opció i què necessites.

PERMÍS D’ENTRADA AL TÍBET

A causa de la regulació actual, cal un permís especial per visitar la Regió Autònoma del Tibet. Per obtenir-lo, cal que rebem els documents necessaris amb almenys 1 mes d’antelació.

 

Un cop us expedeixin el visat i ens passeu la còpia, nosaltres tramitem els permisos d’entrada al Tibet i, un cop concedits:

– Si arribes a Lhasa via aèria, necessitaràs els permisos originals. Els enviarem per correu urgent al teu hotel/adreça on passis la nit a la Xina abans de volar a Lhasa (sense cost afegit) o ​​te’ls farem lliurar en mà a l’aeroport internacional que ens indiquis si prefereixes fer escala i volar a Lhasa el mateix dia (amb suplement).

– Si preferiu arribar a Lhasa el tren des de Xining o Chengdu, només necessitareu una fotocòpia del permís que us enviarem per correu electrònic.

Tingueu en compte que la regulació dels visats a la Xina i els Permisos per al Tibet pot canviar qualsevol moment sense previ avís

Diners / divises

La moneda oficial de la Xina és el Renminbi que, naturalment, també es fa servir al Tibet.

Sempre que sigui possible serà millor canviar abans d’arribar a Lhasa, però es pot canviar en el Bank of China a Lhasa, Shigatse, Zhangmu i Purang. Procureu portar bitllets de valors petits o mitjans, de 10, 20 o 50, ja que valors més alts poden ser difícils de canviar en petites poblacions. Hi ha caixers ATM a Lhasa, Shigatse, Tsedang, Baiyi, Lhatse, Zhangmu i Saga, però millor no confiar-hi massa i utilitzar-los només per a casos d’emergència.

Propines

Al Tibet no se sol donar propina com a norma general. No obstant això, els treballadors relacionats amb el turisme si que esperen una propina si la feina ha estat efectuada convenientment. El cas és que, si no reben propina, més que sentir-se frustrats o decebuts, el que passarà és que quedaran molt preocupats pensant que han fet la seva feina realment malament i el viatger no ha quedat gens content.

Entre 100/500RMB per dia per al guia i entre 100/300RMB per dia per al conductor per grup seria el correcte. Naturalment, penseu que no és el mateix un grup de 2 viatgers que un de 12.

Telefonia mòbil i WIFI

Hi ha diferents operadores amb convenis internacionals però com sempre la manera més barata és utilitzar una tarja SIM d’una companyia local, que es poden comprar ensenyant el passaport. La manera més senzilla per carregar és comprant les típiques targes amb diferents valors.

La majoria d’hotels i locals tenen WIFI, però la connexió d’internet i dades pot ser erràtica, ja que el govern xinès controla exhaustivament  totes les connexions. En molt llocs cal presentar el passaport per tenir accés a la xarxa i molts llocs web estan bloquejats i altres funcionen amb intermitència. Naturalment aneu amb compte respecte els llocs que visiteu o els comentaris que feu en les vostres comunicacions.

Electricitat

Hi pot haver diferents tipus d’endoll, a l’igual que a la Xina. Els tres tipus més normals són l’europeu de puntes rodones, el de puntes planes paral·leles, i el tipus australià de puntes planes en angle.

El voltatge es de 220V.

Clima

El Tibet és una de les regions més elevades del planeta i és un altiplà continental amb les muntanyes més altes del món al sud, així que ja podeu suposar que fa força fred i algunes zones o alguns dies poden ser més gèlids. El vent pot bufar amb certa intensitat en els espais oberts augmentant la sensació de fred. Les diferències entre les temperatures nocturnes i diürnes són notables. Tot i així cal tenir en compte que el Tibet és una regió enorme, de manera que el temps no és el mateix en tots els llocs.

La millor època de l’any pel que fa a temperatura és entre abril i octubre, el nostre estiu i tardor, si bé cal tenir en compte que durant juliol i agost pot ploure amb freqüència, gairebé diàriament, tot i que normalment serà durant el vespre. Així i tot el temps és fresc, amb temperatures diürnes al voltant dels 20º de mitjana i dels 10º de mínima. Naturalment a primera hora i a la tarda són més baixes, podent ser les mínimes ja negatives.

A l’hivern ja podeu suposar que l’ambient és gèlid, però més a causa de la neu i el vent que no pas per les temperatures que rondaran entre els 10º i els -10ª de mitjana. Cal tenir en compte que algunes carreteres poden estar tallades i la circulació serà més difícil.

La radiació solar a aquesta altitud és intensa, de manera que un bon protector solar per a la pell i per als llavis és imprescindible, així com una gorra (compte amb les orelles) o un barret.

Equip general recomanat

Pel que fa a roba depèn molt de cadascú, però tingueu en compte que al Tibet pot fer fred. No us fieu de les temperatures mitjanes. Que siguin mitjanes implica que pot fer més calor i també més fred. Ja sabeu que als llocs on podem tenir variacions importants de temperatura el més recomanable és vestir per capes: màniga curta, jersei, jaqueta, impermeable. El gruix i la quantitat dependran de l’època en que ens visiteu i de la vostra sensibilitat al fred o a la calor.

Us aconsellem algunes peces per a incloure en el vostre equipatge. No són exclusives ni exhaustives. Valoreu bé què portar en funció de la vostra sensació de fred o calor i les vostres necessitats concretes. La decisió final de què portar o no és vostra, però penseu també que gairebé sempre hi haurà alguna botiga on podeu trobar allò que us hagueu deixat.

  • Roba al vostre criteri i en funció de l’època i la vostra sensibilitat a la calor i al fred. Podeu llegir la nostra petita guia de “quatre coses sobre el Nepal” on trobareu consells més detallats. L’ideal és vestir per capes: màniga curta, jersei, jaqueta, impermeable.
  • Una petita llanterna o frontal serà molt útil en uns carrers poc (o gens) il·luminats de nit i per als freqüents talls de llum.
  • Recanvi de bateries i regleta o lladre per poder endollar diversos aparells a la vegada, recordeu que hi ha pocs endolls a les habitacions i que podeu tenir problemes en fer càrregues senceres a zones rurals o als treks.
  • Ulleres de Sol i protecció solar per a la pell i els llavis si aneu a zones de muntanya. Al migdia el sol pot ser fort en qualsevol part.
  • Petita farmaciola, amb tisores, pinces, tiretes, antisèptic, i una mica de les medicines bàsiques: paracetamol, ibuprofè, antihistamínics i antidiarreic.
  • Un petit costurer sempre et salva d’una dificultat.
  • Si el vostre itinerari inclou trek o dormir en cases particulars un sac fi de tela us pot fer sentir més confortables.

Sanitat

No s’exigeix cap vacuna per entrar al Tibet i no és un país amb massa problemes per als viatgers. Si bé el risc zero no existeix, no és un assumpte que hagi d’obsessionar al viatger.

Hi ha farmàcies on podeu trobar la majoria dels medicaments bàsics que pugueu necessitar en el vostre viatge, tot i que necessitareu saber el nom genèric.

Al Tibet no és fàcil trobar tampons, i si en trobeu no seran precisament als que estigueu acostumades. Les compreses estan més esteses, però potser us trobareu amb el mateix problema. La nostra recomanació és que us ho porteu de casa.

INFORMACIÓ IMPORTANT PER ALS VIATGES AL TÍBET

El visat i el permís per entrar al Tibet des del Nepal s'han de tramitar OBLIGATÒRIAMENT a Kathmandu. Tot i això, com ja és la norma des dels últims anys, el procediment per a l'obtenció del visat d'entrada a la Xina i el permís al Tibet des del Nepal s'ha complicat fins a l'extrem i és molt sensible a qualsevol petit error.

A Plan Himalaya no volem exposar-vos a riscos innecessaris per a l'obtenció d'aquest visat que podrien fàcilment esguerrar el vostre viatge somiat. D'aquesta manera, NO PLANIFICAREM VIATGES AL TIBET AMB L'ENTRADA DES DE NEPAL.

Sí que podem organitzar el vostre viatge si entreu al Tibet des de qualsevol punt de la Xina, per després entrar al Nepal des del Tibet sense cap mena de dificultat.