Vés al contingut

Tibet

El Tibet sempre ha omplert la nostra ment amb imatges de monjos budistes recitant mantres, caravanes de iacs per terres gelades, banderoles d’oració onejant al vent, amplis horitzons escombrats pel vent i els alts cims de l’Himàlaia de rerefons. El Tibet és un immens territori situat en un dels llocs més durs per viure de la terra. No obstant això, o potser gràcies a això, ha generat -i també exportat- una cultura mil·lenària molt particular, i en el fons, una manera de veure i comprendre el món. És al Tibet on el budisme arriba a un grau d’integració en la societat, un misticisme i una manera d’expressió que no es troba en altres països.

Lhasa, la capital del Tibet no només administrativament sinó també religiosa, val per si mateixa un viatge. Amb el temple de Potala dominant-la sobre els seus carrers, edificis i temples, on un se sent abduït pel seu poder espiritual. És també aquí on més es viu el conflicte i el xoc de la personalitat tibetana amb les autoritats xineses, presents al Tibet des de la seva invasió a l’any 1950. Una integració del Tibet a la Xina que, si bé ha portat avantatges econòmics, tecnològics, de modernitat i d’infraestructures, no ha sabut -ni volgut- ser respectuosa amb la seva cultura i formes de vida ni amb les llibertats bàsiques.

Amb la fi de l’era Mao i la revisió “no oficial” dels excessos de la revolució cultural, la Xina va anar entrant en una gradual “normalització” i la regió del Tibet va ser oberta per al turisme internacional el 1980. Tan mateix, i sobre sobretot a partir de les revoltes de 2008, hi ha fortes restriccions i no es pot viatjar pel Tibet de forma independent.

En els últims anys i coincidint amb l’obertura i l’increment del turisme, s’han afanyat a reconstruir tot allò que s’havia destruït i a “normalitzar” la situació. Normalitzada entre cometes, perquè si bé hi ha una relativa entesa i adaptació entre les dues comunitats, les autoritats xineses mantenen una política imprevisible en aquest territori, sempre amatents a qualsevol brot de rebel·lia per part de la comunitat tibetana.

Aquí teniu unes breus notes de viatge i informació útil per al vostre viatge al Tibet, però ja que haureu de fer una breu estada a Nepal, que és la vostra porta de entrada i sortida, també us la combinem amb una mica d’informació útil sobre Nepal.

Visat i permís d’entrada al Tibet -MOLT IMPORTANT-

Per accedir al Tibet des del Nepal, el visat a la Xina i el permís d’entrada al Tibet s’han de tramitar al Consolat de la República Popular de la Xina a Kathmandu. Els visats tramitats fora de Nepal no serveixen per accedir al Tibet des d’aquí.

Cada cop estan posant les coses més difícils en el que sembla un intent d’allunyar els viatgers occidentals del Tibet. Ara ja són 5 els dies (laborables) que porta el procés i cal anar personalment al Consolat de la Xina a Kathmandu.

Les instruccions rebudes per l’ambaixada de la Xina al Nepal són les següents:

1- Per poder sol·licitar el visat a la Xina i l’entrada al Tibet cal que sigui un grup mínim de 5 viatgers

2- S’ha de presentar una còpia impresa del passaport.

3- Triguen 5 dies per completar el processament del visat.

4- Haureu de presentar-vos físicament al centre de sol·licitud del visat per obtenir dades biomètriques.

.

Sembla que el procés ve a ser (en teoria):

Dia 1 – Omplir formulari.
Dia 2: procés de visat a VFS (Visa Facilitation Services)
Dia 3 – Dades biomètriques
Dia 4 – Procés de visat
Dia 5 – Procés de visat
Dia 6 – Visat en mà

.

Tingueu en compte que la regulació dels visats per al Tibet pot canviar qualsevol moment sense previ avís

Visat d’entrada a Nepal

Diners / divises

Al Tibet s’utilitza el Yuan xinès ¥. Sempre que sigui possible serà millor canviar abans d’arribar a Lhasa, però es pot canviar en el Bank of China a Lhasa, Shigatse, Zhangmu i Purang. Procureu portar bitllets de valors petits o mitjans, de 10, 20 o 50, ja que valors més alts poden ser difícils de canviar en petites poblacions. Una dada curiosa és que al Tibet no solen acceptar monedes. Hi ha caixers ATM a Lhasa, Shigatse, Tsedang, Baiyi, Lhatse, Zhangmu i Saga, però millor no confiar-hi massa i utilitzar-los només per a casos d’emergència.

 

Al Nepal es fa servir la Rupia Nepalès (NPR) i en general només fareu servir els bitllets, que van des 5NPR a 1000NPR.

Hi ha innombrables petites oficines de canvi a Kathmandu, Patan, Bhaktapur i Pokhara, que veureu pels seus panells al carrer on indiquen el tipus de canvi que apliquen en el dia per a cada divisa. Hi ha molt poca o cap diferència entre elles i són fiables. Naturalment a l’aeroport teniu oficina de canvi, però amb una relació una mica pitjor. Molts hotels ofereixen valors de canvi semblants als de les petites oficines, però solen aplicar una comissió.

A Nepal cada vegada hi ha més caixers automàtics i molts d’ells es troben en els anomenats “ATM lounge” on trobareu caixers automàtics de diferents bancs. És més que probable que descobriu que la vostra targeta no funciona en un caixer, ni en el següent, ni en el …. però no desespereu, acabarà funcionant en algun, encara que també us recomanem que no confieu el vostre viatge a l’ús de targes.

Propines

Tibet és un país on no se sol donar propina com a norma general. No obstant això els treballadors relacionats amb el turisme si poden esperar una propina si el treball ha estat efectuat convenientment. Uns ¥12 per dia de viatge i persona pot ser una mesura orientativa per al guia que us ha acompanyat i semblant per al conductor, encara que pot ser una mica menys.

 

Al Nepal la propina forma gran part del sou final d’un treballador, de manera que esperaran la propina com a part del seu salari. Per a un guia turístic a nivell orientatiu solen ser unes 300 o 400 rupies per dia de viatge i persona. Als conductors una mica menys.

Igual que els maleters als hotels, alguns guies locals també poden esperar propina però no serà significativa, un detall d’entre 50 a 300 rupies és més que suficient. En la majoria d’allotjaments i alguns restaurants hi ha “caixes per propines” que es reparteixen entre els treballadors. Pel que fa a restaurants se sol arrodonir a l’alça o deixar una mica del canvi. A més la factura sol portar ja el concepte de “servei” (10%). Amb els taxis ja haureu negociat un preu tancat o sigui que no cal deixar propina.

Telefonia mòbil i WIFI

El Tibet és un dels llocs del món amb més bona cobertura de mòbil. Hi ha diferents operadores amb convenis internacionals però com sempre la manera més barata és utilitzar una tarja SIM d’una companyia local, que es poden comprar ensenyant el passaport. La manera més senzilla per carregar és comprant les típiques targes amb diferents valors.

La majoria d’hotels i locals tenen WIFI, però la connexió d’internet i dades pot ser erràtica, ja que el govern xinès controla exhaustivament  totes les connexions. En molt llocs cal presentar el passaport per tenir accés a la xarxa i molts llocs web estan bloquejats i altres funcionen amb intermitència. Naturalment aneu amb compte respecte els llocs que visiteu o els comentaris que feu en les vostres comunicacions.

 

Al Nepal adquirir una targeta de prepagament no era tan senzill com en altres països, calia el passaport, fotografies (al Nepal sempre va bé tenir fotografies a mà) i empremtes dactilars … i abans prenia força temps, però les coses estan millorant i ara hi ha un taulell a l’aeroport on es poden adquirir targetes SIM per poder connectar-se amb una companyia nepalesa tant via telefònica com a través de dades. Per recarregar res més fàcil de comprar una targeta de recàrrega i seguir les instruccions.

En la gran majoria de restaurants, cafeteries i allotjaments tenen WIFI gratuït, només cal demanar la contrasenya per accedir a la xarxa. La velocitat pot ser variable tant en funció del lloc com de vegades del dia. Hi ha allotjaments on el WIFI només arriba a zones comuns i no a les habitacions.

Corrent elèctric

Al Tibet pot haver diferents tipus d’endoll, a l’igual que a la Xina. Els tres tipus més normals són l’europeu de puntes rodones, el de puntes planes paral·leles, i el tipus australià de puntes planes en angle.

El voltatge es de 220V en els dos països.

Al Nepal gairebé tots els endolls que us trobareu són múltiples, el que vol dir que en principi no tindreu cap problema amb el vostre format europeu, ja sigui de clavilla fina o gruixuda, tot i que a vegades no queden molt bé subjectes . Els endolls de puntes planes solen quedar millor fixats. Solen disposar d’interruptor de manera que comproveu que realment arriba corrent al vostre dispositiu ja que si no ho feu podeu aixecar-vos al matí i veure que la bateria no s’ha carregat durant la nit.

Una altra consideració molt important a tenir en compte és que sol haver-hi pocs endolls, potser només un, de manera que si heu de carregar més d’un aparell (gairebé segur que sí) porteu un “lladre” o fins i tot millor una petita regleta.

Clima

El Tibet és una de les regions més elevades del planeta i és un altiplà continental amb les muntanyes més altes del món al sud, així que ja podeu suposar que fa força fred i algunes zones o alguns dies poden ser més gèlids. El vent pot bufar amb certa intensitat en els espais oberts augmentant la sensació de fred. Les diferències entre les temperatures nocturnes i diürnes són notables. Tot i així cal tenir en compte que el Tibet és una regió enorme, de manera que el temps no és el mateix en tots els llocs.

La millor època de l’any pel que fa a temperatura és entre abril i octubre, el nostre estiu i tardor, si bé cal tenir en compte que durant juliol i agost pot ploure amb freqüència, gairebé diàriament, tot i que normalment serà durant el vespre. Així i tot el temps és fresc, amb temperatures diürnes al voltant dels 20º de mitjana i dels 10º de mínima. Naturalment a primera hora i a la tarda són més baixes, podent ser les mínimes ja negatives.

A l’hivern ja podeu suposar que l’ambient és gèlid, però més a causa de la neu i el vent que no pas per les temperatures que rondaran entre els 10º i els -10ª de mitjana. Cal tenir en compte que algunes carreteres poden estar tallades i la circulació serà més difícil.

La radiació solar a aquesta altitud és intensa, de manera que un bon protector solar per a la pell i per als llavis és imprescindible, així com una gorra (compte amb les orelles) o un barret.

 

Nepal és un país subtropical, de manera que el clima a les zones més habitades sol ser de temperat a calorós i el sol al migdia apreta. L’estiu és l’època de pluges i el monsó visita Nepal normalment de juny a mitjans de setembre. La pluja provoca que les temperatures siguin una mica més suaus i solen descarregar a la tarda o nit, i no solen causar danys generals molt greus, tot i que puntualment sí que ho poden ser. Al juliol i agost es pot viatjar al Nepal perfectament, només cal tenir en compte que pot ploure. Per contra veurem tot el paisatge exuberant i molt verd, amb abundant aigua, cascades i salts d’aigua, però no tindrem tantes opcions per veure els cims de l’Himàlaia, tot i que els núvols us donaran fotografies dramàtiques.

Encara que a l’hivern fa fred, no és un fred extrem a les ciutats. A Kathmandu és raríssim veure nevar, encara que el gebre sí que pot ser habitual els matins d’hivern. Evidentment a les zones de muntanya notem la diferència i a partir de 3500m fa força fred durant tot l’any i sobretot durant les nits.

Equip general recomanat

Pel que fa a roba depèn molt de cadascú, però tingueu en compte que al Tibet pot fer fred. No us fieu de les temperatures mitjanes. Que siguin mitjanes implica que pot fer més calor i també més fred. Ja sabeu que als llocs on podem tenir variacions importants de temperatura el més recomanable és vestir per capes: màniga curta, jersei, jaqueta, impermeable. El gruix i la quantitat dependran de l’època en que ens visiteu i de la vostra sensibilitat al fred o a la calor.


Al Nepal naturalment fa menys fred. A la ciutat de Kathmandu entre juny i setembre (i últimament també octubre) és l’època del monsó, pel que pot ploure habitualment, normalment al capvespre o a la nit. Això implica que quan plou les temperatures no pugen en excés, però quan no plou i surt el sol, es nota. Roba fresca d’estiu, pantalons curts i calçat lleuger i fàcil de treure serà el més adequat. A l’hivern serà necessari portar roba per a temperatures més fredes, tot i que durant el dia no seran gèlides, amb unes temperatures mitjanes d’entre 2º i 20º.

 

Us aconsellem algunes peces per a incloure en el vostre equipatge. No són exclusives ni exhaustives. Valoreu bé què portar en funció de la vostra sensació de fred o calor i les vostres necessitats concretes. La decisió final de què portar o no és vostra, però penseu també que gairebé sempre hi haurà alguna botiga on podeu trobar allò que us hagueu deixat.

 

  • Roba al vostre criteri i en funció de l’època i la vostra sensibilitat a la calor i al fred. Podeu llegir la nostra petita guia de “quatre coses sobre el Nepal” on trobareu consells més detallats. L’ideal és vestir per capes: màniga curta, jersei, jaqueta, impermeable.
  • Una petita llanterna o frontal serà molt útil en uns carrers poc (o gens) il·luminats de nit i per als freqüents talls de llum.
  • Recanvi de bateries i regleta o lladre per poder endollar diversos aparells a la vegada, recordeu que hi ha pocs endolls a les habitacions i que podeu tenir problemes en fer càrregues senceres a zones rurals o als treks.
  • Ulleres de Sol i protecció solar per a la pell i els llavis si aneu a zones de muntanya. Al migdia el sol pot ser fort en qualsevol part.
  • Petita farmaciola, amb tisores, pinces, tiretes, antisèptic, i una mica de les medicines bàsiques: paracetamol, ibuprofè, antihistamínics i antidiarreic.
  • Un petit costurer sempre et salva d’una dificultat.
  • Si el vostre itinerari inclou trek o dormir en cases particulars un sac fi de tela us pot fer sentir més confortables.

Sanitat

Tot i que no s’exigeix cap vacuna per entrar al Nepal o Tibet us recomanem que acudiu a un centre de medicina exterior i sobretot que regularitzeu les vacunes més comuns. Pel que fa a sanitat no són països amb massa problemes per als viatgers occidentals amb unes mínimes preocupacions. Si bé el risc zero no existeix, no és un assumpte que hagi d’obsessionar al viatger.

Hi ha farmàcies on podeu trobar la majoria dels medicaments bàsics que pugueu necessitar en el vostre viatge, tot i que necessitareu saber el nom genèric. Són medicines segures, a bon preu i que es venen per “blísters”, no per caixes.

Tan al Tibet com a Nepal és molt difícil trobar tampons, i si en trobeu no seran precisament als que estigueu acostumades. Les compreses estan més esteses, però potser us trobareu amb el mateix problema. La nostra recomanació és que us ho porteu de casa.

INFORMACIÓ IMPORTANT PER ALS VIATGES AL TÍBET

El visat i el permís per entrar al Tibet des del Nepal s'han de tramitar OBLIGATÒRIAMENT a Kathmandu. Tot i això, com ja és la norma des dels últims anys, el procediment per a l'obtenció del visat d'entrada a la Xina i el permís al Tibet des del Nepal s'ha complicat fins a l'extrem i és molt sensible a qualsevol petit error.

A Plan Himalaya no volem exposar-vos a riscos innecessaris per a l'obtenció d'aquest visat que podrien fàcilment esguerrar el vostre viatge somiat. D'aquesta manera, NO PLANIFICAREM VIATGES AL TIBET AMB L'ENTRADA DES DE NEPAL.

Sí que podem organitzar el vostre viatge si entreu al Tibet des de qualsevol punt de la Xina, per després entrar al Nepal des del Tibet sense cap mena de dificultat.