Vés al contingut

Responsabilitat Social i Mediambiental

Entre els nostres objectius està ser el màxim responsables possible, tant socialment com ambiental. És una tasca que anem fent de mica en mica i millorant cada cop que en tenim l’oportunitat. Encara tenim molt camí per davant.

Cura d’elefants a Chitwan amb Tiger Tops

Un dels temes que ens preocupava de feia temps era el sistema turístic que imperava a Chitwan i el tracte que es donava als elefants, sent l’activitat estrella passejar per la selva sobre el seu llom. Tan aviat com vam saber que l’empresa Tiger Tops creava l’Elephant Camp i que canviava radicalment la manera en com es tractaven els elefants hi vam apostar. A Tiger Tops els elefants gaudeixen de molt espai per a ells, mai estan lligats a una cadena i els viatgers visiten la selva a peu amb la companyia dels elefants, no sobre ells. El concepte gira entorn d’aquest animals i les activitats estan relacionades amb el seu món. D’aquesta manera, els elefants de Tiger Tops no són animals ni estressats ni nerviosos.

Actualment treballem en exclusiva amb ells, tot esperant que altres empreses se sumin a aquesta manera de treballar.

Col·laboració amb el Projecte Rato Baltin de BeArtsy

Estem molt contents amb la nostra petita col·laboració amb el Projecte Rato Baltin (Galleda Vermella) de la ONG BeArtsy, perquè encaixen plenament amb la nostra preocupació per enfortir el paper de la dona en la societat nepalesa. Estan fent una feina enorme i tremendament difícil a les comunitats rurals d’Achham, a l’oest de Nepal, pel que fa al Chhaupadi. El Chhaupadi és l’antiga tradició que obliga a les noies i dones a viure apartades en cabanes insegures durant la menstruació, amb la impossibilitat de realitzar bona part de les tasques diàries, com poden ser la de beure aigua de la font o continuar a l’escola. No dubtis a llegir la informació completa.

Som locals per a gent local

Sempre hem tingut clar que l’ajuda benintencionada és bona però no és el nostre model. Per a nosaltres, el suport a l’economia local, a l’economia “real” és més important. Per això sempre treballem amb guies i agents locals. De fet, nosaltres som locals! Hi ha agències de viatge que promocionen amb grans titulars la seva responsabilitat social, que potser fan donacions econòmiques, però que després es porten els guies des del país d’origen, eliminant llocs de treball tan necessitats aquí.

Fins i tot les dues úniques partides econòmiques que podríem dir que no són “plenament nepaleses”, com són el sou de l’únic membre no nepalès de Plan Himalaya o les donacions a BeArtsy, es destinen íntegrament a Nepal.

Som part de KEEP Nepal

Des del 2019 som membres actius de KEEP Nepal (Kathmandu Enviromental Education Project), una associació nepalesa que treballa en els camps de la dinamització econòmica i l’educació a Nepal en els negocis, les activitats i les comunitats relacionades amb el turisme, mirant de maximitzar l’impacte positiu i reduint el negatiu, tot posant especial èmfasi en aspectes mediambientals.

Té programes diversos en marxa, com poden ser d’educació per a portadors, cursos d’anglès, implementació ecològica, formació per a agents turístics, centres de salut, desenvolupament de comunitats rurals o, fins i tot, programes per conscienciar de no escupir al carrer.

Paper d’oficina

La reducció de material d’un sol ús és una recerca constant, no només per a nosaltres. En aquest sentit el paper que s’utilitza a l’oficina és un dels elements a reduir. N’hem reduït una bona part, però encara n’hem d’imprimir una mica: la documentació dels viatgers, les factures, etc. Tot i això, part del paper que donem als viatgers, les nostres targetes de visita, etc. estan fets amb paper “lokta”, un paper fet artesanalment amb fibres vegetals i normalment per comunitats i associacions de dones.

D’altra banda, hem eliminat totes les fotografies que abans acompanyaven els programes. D’aquesta manera nosaltres no estalviem ni tinta ni paper, però tu sí. També hem eliminat molta part del text que incloïa notes de viatge, condicions de contracte, etc. Ara, tota la informació addicional està disponible al web i les fotos llueixen molt més! (de tota manera, si ho prefereixes imprès, només cal que ens ho demanis).

Articles de Dhukuti

A Nepal hi ha força organitzacions d’artesania local que normalment donen feina a dones. Ens agrada perquè en el fons es tracta de negocis que funcionen com empreses normals, però que prioritzen salaris dignes i la possibilitat que moltes dones siguin independents econòmicament.

Una d’aquestes associacions, de les més serioses i contrastables, és la “Association for Craft Producers” que té una preciosa botiga anomenada Dhukuti a Patan. Sempre comptem amb ells quan hem de fer alguna cosa especial per als nostres viatgers.

Actualment treballem en exclusiva amb ells, tot esperant que altres empreses se sumin a aquesta manera de treballar.

Terratrèmol del 2015. Rebuilding of the Himalaya

Aquells van ser uns dies excepcionals en els que tothom va fer coses excepcionals. Per la nostra banda vam crear una petita entitat sense ànim de lucre, “Rebuilding of the Himalaya”, a través de la que vam canalitzar una sèrie de donacions que clients i amics ens van fer arribar. Vam poder organitzar uns quants viatges amb jeep a la zona de Nawalpur per repartir arròs, llenties i oli com a productes de primera necessitat més atenció mèdica general. En una segona fase vam poder enviar material escolar per a que les nenes i nens poguessin re-emprendre l’escola i vam ajudar amb material per a la construcció d’una casa comunal provisional.