Visites guiades per Kathmandu

- perquè no només hi ha una manera de veure les coses -

Nepal - Activitat d'un dia

Tot i que Kathmandu es fàcil de visitar en taxi, també us podem portar a fer una visita amb vehicle privat i un guia de parla anglesa o espanyola. Intentem fugir bastant dels típics rotllos d’èpoques històriques, i ens agrada més que pregunteu pel que més us interessa de cada lloc o allò que desperti la vostra curiositat.

Tot el dia o mig dia

Origen i final a Kathmandu

Guia en anglès o espanyol

 

Les visites que us expliquem aquí són d’un dia sencer, però també poden ser només de migdia, i  naturalment hi ha moltes opcions diferents de visita guiada per Kathmandu, que és una ciutat prou interessant com per tenir molts llocs i diferents entre si.

Podeu dissenyar la vostra pròpia visita guiada, o us ajudem a dissenyar-la d’acord amb el que vulgueu. Teniu informació sobre força llocs al nostre web, que us pot ajudar a decidir, no només aquestes visites, sinó a més un viatge propi per Nepal.

Les dues opcions que us expliquem aquí es poden combinar entre elles, però també es poden combinar amb una visita a Bhaktapur, tot i que recomanem dedicar un dia relaxat a Bhaktapur, o Patan, on una bona opció seria per exemple visitar Pashupatinath i Bouddha al matí i Patan per la tarda i vespre, ja que la plaça Durbar de Patan ha quedat ben bonica amb els llums que hi han posat després dels treballs de restauració.

Molts fan les vistes força ràpides, la típica visita de grup turístic, però nosaltres sempre les fem molt més relaxades i, de fet, el ritme el marques tu, perquè no només es tracta de veure els llocs en si, sinó sobretot de sentir el seu entorn, la gent que els visita, que hi viu i de deixar-se seduir per cada atmosfera diferent.

Aquesta opció és la que s’acosta més a la visita clàssica, però no per això deixa de ser interessant, al contrari, creiem que aquests tres llocs són imprescindibles si vens a Kathmandu. Moltes agències poden fer aquest recorregut en un matí, però nosaltres hi dediquem un dia sencer. Es pot fer en sentit invers, però llavors cal llevar-se ben d’hora, i com que per a la majoria dels nostres viatgers deixem Kathmandu per al final, preferim no fer-los matinar després d’un trek o d’un viatge per Nepal.

 

Primer anirem a Swayambhunath, conegut també com el temple dels micos per motius obvis. Swayambhunath es troba enfilat en un turó dominant la ciutat i accedirem a ell per les escales pendents que hi porten. Swayambhunath és sobretot la seva estupa, la segona més gran de la ciutat, però és tot un conjunt de temples hinduistes i budistes en una mostra del sincretisme religiós que trobem sovint. És un espai que s’estén més enllà configurant l’Amideva Park, i val la pena vagarejar fins arribar-se a la porta que dóna al Ring Road (circumval·lació) on hi ha tres grans figures del buda.

 

Ens desplaçarem a Bouddha on tindrem una estona per dinar on vulgueu. Hi ha molts restaurants de tota mena amb vistes a l’estupa des de les seves terrasses. Com que nostre ritme sempre varia, podeu dinar abans de passejar-se per Bouddha o després.

Bouddhanath, o simplement Bouddha, és la gran estupa que s’ha convertit en motiu iconogràfic del Nepal amb dret propi. L’estupa de Bouddha es troba dins d’una gran plaça més o menys rodona amb algunes botigues, cafès i restaurants. Els fidels caminen rodejant l’estupa en el sentit de les agulles del rellotge, així que us podeu animar a fer-ho i aprofitar per fer girar alguns -no tots!- dels 108 molins d’oració que l’envolten. Es pot accedir als diferents nivells exteriors de l’estupa entrant per una porta que veureu clarament, i es pot observar des dels balcons i terrats del temple de Guru Lhakhang. Però Bouddha és molt més, és tot un barri que concentra la comunitat tibetana a Kathmandu, amb botigues amb tot d’utillatge per als temples budistes i un bon nombre de monestirs, molts dels quals es poden visitar lliurement. Passejarem una mica pels voltants.

 

De Bouddha a Pashupatinath s’hi pot anar caminant en un passeig d’uns 40 minuts per carrerons on no trobareu gaires turistes. Anirem baixant per creuar el riu i entrar una mica com per la porta del darrera de Pashupatinath, on hi ha uns temples una mica enderrocats i unes escalinates que pugen al turó on veureu templets de tota mena, i on s’instal·len alguns “sadus” i astròlegs, per baixar després cap a la zona del temple principal.

Pashupatinath és el temple hindú més sagrat i més important al Nepal on es realitzen les cremacions en els ghats sobre el riu sagrat (i contaminat) Bagmati. Mireu de ser respectuosos i prudents tant pel que fa a la vostra conducta com a la realització de fotografies. Això no és un espectacle. És a última hora de la tarda o a primera hora del matí quan aquest lloc concentra la seva major activitat local i quan es pot respirar la seva autèntica atmosfera, res a veure amb la de la resta del dia quan arriben els grans grups de turistes.

 

EL PREU INCLOU
·       Vehicle privat

·       Guia local de parla espanyola o anglesa

·       Entrades als monuments indicats

 

EL PREU NO INCLOU
·       Menjar

·       Begudes fredes o calentes o qualsevol altre necessitat de tipus personal

·       Propines a l’staff

Aquesta és una ruta realment diferent per Kathmandu. No recorre cap dels punts d’atenció turística de la ciutat, i no obstant això, o potser per això mateix, és un Kathmandu més “real”, o millor dit, s’acosta més al Kathmandu dels seus habitants.

Què hem volgut oferir al dissenyar aquest itinerari? La majoria de les vegades quan visitem una ciutat ens guiem pels seus principals punts d’interès. Això és normal, i naturalment no solem disposar, per desgràcia, de temps infinit per passejar per tot arreu, descobrint coses interessants de vegades … de vegades no. Però naturalment tots som conscients que una ciutat no és només els seus monuments. Una ciutat és sobretot la seva gent i aquells espais que els són afins: els racons per on passegen, on compren, on es relacionen, on treballen. I per descomptat no hi ha només una ciutat, hi ha infinites i es solapen entre elles.

Kathmandu és una ciutat en constant evolució i per això aquest itinerari és flexible i s’adapta a la realitat del moment. Sembla que, sobretot després dels potents terratrèmols de 2015, la ciutat ha recobrat un nou impuls, una nova energia. Una classe mitjana està emergint amb força i això produeix un efecte molt interessant a la ciutat. Si fins ara la majoria de les botigues o restaurants que cuidaven més la seva aparença, la seva oferta, el seu servei o la neteja ho feien en vista al mercat turístic mentre que per al públic local semblava que no calia fer-ho, ara hi ha un client local que aprecia cada dia més restaurants cuidats amb gust, menjars diferents, qualitat en servei, etc.

Naturalment això no és així d’una manera absoluta, ho hem simplificat i tampoc anem a valorar aquí aquesta realitat, però sí que us volem apropar a aquest nou Kathmandu que s’està consolidant al costat i barrejat amb el Kathmandu més tradicional, i generant un Kathmandu més polièdric. Saltarem de la ciutat popular als llocs de més “alt standing”, i ho hem intentat fer d’una forma assequible a una jornada de ruta on tots els desplaçaments comporten seu temps.

 

La nostra ruta comença a mig matí. Us recollirem al vostre allotjament per dirigir-nos a un Centre Comercial, un “Mall”. Des que fa ja anys s’inaugurés el Kathmandu Mall, els grans centres comercials han anat proliferant i s’han anat modernitzant cada vegada més. El City Centre, o el Civil Mall, tots dos prop de Thamel, encara conserven certa idiosincràsia nepalesa amb la seva arquitectura i botigues peculiars.

 

Després d’aquesta visita podem pensar en dinar, ja sigui a prop del Mall o de camí.

A mesura que ens allunyem dels barris centrals, es fa més evident l’arquitectura dominant de bona part de la ciutat. Cases individuals de mitjana altura, moltes d’elles unifamiliars, que han anat creixent sense un ordre urbanístic clar, de manera que els carrers solen ser estrets i laberíntics. Naturalment Kathmandu creix cap a l’exterior, i és en tota aquesta àmplia franja on encara trobem petites explotacions agràries, que passen de petits camps de conreu aïllats entre parcel·les, fins explotacions més grans d’arròs, blat de moro, o diferents varietats de verdures, moltes de les quals es venen a les botigues properes. Això és km-0 real. Visitarem una d’aquestes explotacions, a ser possible una que inclogui la producció de bolets, una activitat bastant interessant, però l’elecció dependrà una mica de l’època de l’any i l’estat de la producció.

 

Al sud de Kathmandu, gairebé al costat del riu Bagmati prop del límit amb Patan es troba un conjunt de temples que coneixem com Teku, encara que cada un té el seu propi nom. Aquests temples no surten a les guies, no atreuen tour operadors i són poquíssims els turistes que ensopeguen per aquí. Són un bonic exemple de la quotidianitat d’un temple entre els molts que poblen la ciutat disseminats aquí i allà. Visitarem aquest temple ja a última hora de la tarda, ja que solen ser els moments de més interès. L’alba i el vespre són les hores més assenyalades, i molta gent fa una breu parada als temples de tornada a casa. Però aquests temples no tenen ritual, ni horaris, així que potser una dia trobem un grup familiar, i al dia següent no hi ha ningú. Si disposem de temps passejarem una mica cap al riu on es troben altres recintes adjacents, i de pas prendrem una mica millor el pols d’un barri popular de la ciutat.

 

Ja només ens queda el sopar, que incloem en aquest recorregut. Ens podem desplaçar a alguna de les zones “chick” de la ciutat, que varien de tant en tant. Una elecció podria ser les galeries Baber Mahal Revisited, un antic edifici remodelat que inclou diferents botigues, un parell de petits hotels, cafès i restaurants. Aquest és un clar exemple dels llocs que ara comença a gaudir la classe mitjana-alta de Kathmandu, normalment gent jove o de mitjana edat amb un poder adquisitiu alt. El que fa uns anys era pràcticament només per a turistes o residents estrangers, cada vegada més ho és per al client local i això és una bona notícia per al país.

 

EL PREU INCLOU
·       Vehicle privat

·       Guia local de parla espanyola o anglesa

·       Sopar al restaurant escollit

 

EL PREU NO INCLOU
·       Begudes fredes o calentes o qualsevol altre necessitat de tipus personal

·       Propines a l’staff

Com veus, aquí NO hi ha el clàssic botó de “reserva ara!” i no estem en grans plataformes de venda online pel mateix motiu: ENS AGRADA PARLAR AMB TU.

Contacta amb nosaltres per obtenir el dossier complet d’aquest itinerari, demana’ns tota la informació que necessitis i fes-nos totes les preguntes que et sorgeixin.