Vés al contingut

Tansen (Palpa)

- al sud de Pokhara -

Nepal - Lloc

Tansen és una població situada entre Pokhara i la frontera amb l’Índia enfilada a les muntanyes, de manera que gaudeix de bona temperatura tot l’any. A l’estar enfilada en les muntanyes, al matí sol tenir una visió espectacular dels mars de núvols al fons de la vall, en el que els seus habitants anomenen “el llac blanc” (the white lake).

De tradició i arquitectura Newar, la població d’aquest grup segueix sent important, però és un enclavament majoritàriament Magar. Va ser un punt estratègic en al comerç entre l’Índia, el Nepal i el Tibet, seguint la ruta que segueix el curs del Kali Gandaki i creuant l’Himàlaia. Tansen compta amb una bona quantitat d’edificis religiosos i comercials, distribuïts per intricats carrerons plens de color. Com a punts destacats a Tansen tenim Sitalpati, el que és la seva plaça del mercat, els seus temples, com el de Amara Narayan o el de Bhagwati, el seu Palau o, una mica més lluny, el Parc de Shreenagar, però l’ideal és deixar-se portar i observar la vida dels seus habitants en els carrers i els tallers i comerços, molts d’ells dedicats a treballs en llautó i teixits, tot passejant sense rumb.

 

Molt interessant és acostar-se al Rani Mahal, un palau abandonat al costat del riu, que conserva una atmosfera especial. Tot i que és una comparació molt atrevida, alguns l’anomenen el Taj Mahal de Nepal. S’hi pot anar a peu, però és una excursió llarga i cal tenir en compte si per anar-hi cal baixar al riu en unes dues o tres hores de camí, de retorn tot és pujada. Una opció més raonable és anar-hi en jeep, que us poden gestionar en qualsevol allotjament.

D’altra banda arribar a Tansen és llarg i cal conduir durant unes cinc hores per una carretera farcida de revolts, ja sigui venint de Pokhara com des de Siddharthanagar al sud just a la frontera amb l’Índia.