Vés al contingut

Patan (Lalitpur)

Nepal - Lloc

Patan, juntament amb Bhaktapur i Kathmandu, també va ser ciutat reial. Tot i que està enganxada al sud de Kathmandu com si fos un barri, és una ciutat independent i és molt més tranquil·la que la capital, té un ritme i un ambient diferent. El seu nom en sànscrit és Lalitpur, que vol dir “ciutat de la bellesa”. La part vella és el que es coneix com Patan Dhoka i encara hi ha moltes cases mig apuntalades amb fustes des del carrer a causa dels efectes del terratrèmol de 2015. Tot el barri està ple de botigues d’art religiós en bronze o altres metalls.

Al barri antic de Patan tot queda molt a prop. Després dels treballs de restauració han deixat la plaça Durbar preciosa, sobretot per la nit, ja que hi han incorporat una il·luminació que ens agrada molt. La plaça està dominada per la façana del museu de Patan, un edifici molt acollidor i ben cuidat que apart de contenir una bona col·lecció d’art religiós també acull ocasionalment altres exposicions artístiques en general força interessants.

El que sí que és més diferent i per tant molt interessant de visitar son el Golden Temple, el Mahabuddha Temple i el Rudravarna Maharivar. Són edificis no molt grans, amb diferents estils i estructures, i en general són molt menys visitats que la plaça Durbar.

Patan, i en general qualsevol població, és interessant per passejar-s’hi, hi ha molts espais amagats arreu, amb temples aquí i allà, i està plena de petits corredors baixos (compte amb el cap!) i laberíntics que connecten placetes interiors dels edificis on és divertit perdre-s’hi alhora d’anar descobrint racons molt interessants i amagats del barri.

Ja en el marge de la ciutat vella, també hi podeu trobar un dels centres comercials més moderns de tot Nepal que no té res a envejar als occidentals, el “Labim Mall”, una bona mostra de la nova classe mitjana i jove que està pujant al país, i a l’avinguda que connecta amb Kathmandu i altres carrers també hi ha algunes botigues de comerç just o solidari que venen productes de diferents organitzacions que donen suport a comunitats de dones o de col·lectius desfavorits.

Encara que, com ja hem dit, Patan està unida a Kathmandu, el pont que creua el riu i que és el seu accés principal pot estar força col·lapsat i fer que anar d’un lloc a l’altre comporti molt més temps del que seria desitjable.