Vés al contingut

Lumbini

- el lloc on va néixer Buda -

Nepal - Lloc

Lumbini és un dels llocs més sagrats del país, ja que es considera com el lloc de naixement més probable (hi ha molts dubtes i incerteses sobre el particular) del príncep Sydharta Gautama o Sakyamuni, conegut per nosaltres com Buda i a partir dels ensenyaments del qual es va generar el budisme.

Sembla ser que abans del segle cinquè o quart AC ja era un lloc de peregrinació per als fidels ja que s’han trobat restes de temples budistes d’aquestes dates. Avui dia atrau multitud de pelegrins d’arreu del món alhora que turistes i viatgers.

El lloc central del recinte, el que és realment considerat com sagrat, inclou un petit estany, restes dels antics monestirs i estupes, el pilar que es va erigir en commemoració de la visita del rei Ashoka, un arbre Bodhi (Ficus religiosa), arbre sagrat per al budisme, i el temple de Mayadevi on se suposa va néixer Sydharta, i és la zona que concentra la majoria de pelegrins que des de l’alba fins al vespre mediten i reciten sutres.

 

Lumbini és una àrea enorme de punta a punta i si es vol visitar sencera potser calen un parell de dies. Va ser projectada el 1978 per l’arquitecte japonès Kenzo Tange, i està encara en procés d’evolució. La part central, on hi ha el temple de Mayadevi, està envoltada per un estany circular que es va omplint de mica en mica amb els anys. A l’extrem nord es troba l’Estupa de la Pau Mundial (similar  a la de Pokhara però més gran). La distancia entre ambdós punts és tan gran que l’estupa pràcticament no es veu des de Mayadevi encara que, tot s’ha de dir, cal tenir en compte que la humitat i la pols fan que l’aire no sigui gaire clar precisament. En tota aquesta gran àrea només s’hi poden construir monestirs budistes de les diferents ordres, juntament amb temples i estupes. Molts són construïts com a donació de diferents països o comunitats budistes, i encara se segueixen construint. La part oriental està reservada a les comunitats del budisme Theravada, mentre que a l’occidental es troben les Mahayana.

Per moure’s per aquesta gran àrea hi ha un canal central per on circulen barques i servei de rickshaws que uneixen diferents punts però que no poden circular lliurement per tot el recinte, pel que segur que hauràs de caminar sota el sol i la calor de la zona. No estan permeses botigues, restaurants ni hotels a l’interior del recinte, pel que es convenient portar aigua i menjar si vols estar-t’hi tot el dia. Per entrar al Mayadevi es paga, i les guixetes estan a uns minuts al nord del temple.

Lumbini comptarà aviat amb el tercer aeroport internacional de Nepal.