Vés al contingut

Kathmandu

Nepal - Lloc

Kathmandu és una ciutat una mica caòtica, però plena de vida. Està situada en una cubeta envoltada de muntanyes a uns 1400m d’altitud, on la tradició diu que hi havia un antic llac. Els dos barris més interessants són Thamel i Bouddha.

És la capital del país i la ciutat més gran. Té grans avingudes sempre plenes de trànsit, contaminació i pols, i una xarxa complicada de carrers i carrerons. Fora del Ring Road, que és el cinturó que envolta Kathmandu i Patan, la ciutat continua de forma irregular, amb barris residencials barrejats amb horts i camps de cultiu que encara aguanten l’embat de la ciutat.

  

Thamel és el punt de trobada de tota l’activitat turística i on tothom tard o d’hora hi va a parar. És ple de restaurants, allotjaments, cafès, oficines de canvi de moneda i botigues de tota mena, moltes de material d’alpinisme a bon preu i amb una qualitat més que raonable. És un barri petit, per fer a peu distretament i explorar la seva infinitat de racons interessants que trobareu a cada pas.

Però Thamel, essent interessant (i necessari), no deixa de ser una barreja turístic-local. Per explorar el Kathmandu que no viu del turisme ho teniu molt fàcil. A mesura que us aneu dirigint cap al sud, els turistes comencen a escassejar i tot va guanyant sabor local. Passeu per les interessantíssimes Jagatsundar Marg (Thahity Jyatha Marg), Siddhidas Marg o Maiti Devi Marg (Chandraman Maskey Marg), que formen un triangle, podeu baixar per unes i pujar per l’altra o a l’inrevés. Un cop a Indra Chok s’obre l’animada zona comercial de New Road (avinguda Sukra Path), amb botigues de tota mena, però també amb moltíssimes joieries, grans centres comercials i petitíssims passadissos que poden conduir a llocs “curiosos”. Al final de l’avinguda, New Road gira a l’est, la Plaça Durbar de Kathmandu us queda a l’oest i la torre Dharahara (a la qual s’hi pot pujar), amb els interessants Civil Mall i Kathmandu Mall, al sud-est.

Si aneu en direcció sud cap al riu Baghmati, malauradament brut i contaminat, a uns 30 minuts caminant des de New Road ja fent frontera amb Patan, teniu altres indrets per descobrir on pocs turistes s’hi acosten. Estan arreglant un passeig vora el riu i força concorregut pels locals. A l’extrem oriental trobeu l’interessant conjunt dels temples de Ram, Kalmochan Mahadev i Tripureshwor Mahadev Mandir. Anant cap a l’oest, trobareu l’acollidor conjunt del Teku Temple i Three Deval Mahadev.

 

 

Bouddha és el barri que acull la gran stupa del mateix nom, així com el gruix de la comunitat tibetana a la ciutat. Els seus carrerons estan sempre plens de gent amunt i avall, botigues diverses, temples i monestirs budistes que es poden visitar lliurement. Té una bona oferta de restaurants, especialment a la plaça que envolta l’stupa de Bouddhanath, cafès i botigues, encara que no tan àmplia com Thamel. Està molt a prop de l’aeroport.

  

Bouddhanath o simplement Bouddha, com també es coneix i que dona nom al barri, és la gran stupa iconogràfica de la ciutat que haureu vist a moltes fotografies. Està situada dins una gran plaça plena de vida, amb devots resant o xerrant, turistes, gossos, coloms… Com totes les stupes, els devots la circumval·len en el sentit de les agulles del rellotge. Però no cal ser necessàriament budista per fer-ho, i impulsar els 108 molins de pregària que l’envolten, o una part, pot ser un bon entreteniment mentre escampeu bons desitjos per l’univers. Hi ha un accés per on es pot accedir als primers nivells de l’stupa.

Tota la plaça de Bouddhanath és plena de restaurants i cafès, la majoria dels quals tenen terrasses als pisos superiors amb bones vistes sobre la plaça i l’stupa. És interessant entrar al temple de Guru Lhakhang i accedir al terrat per contemplar la panoràmica. Bouddhanath té una atmosfera especial durant la nit.

L’entrada de Bouddhanath té una validesa d’una setmana des de la data de venda.

  

De Bouddha a Pashupatinath, o viceversa, es pot anar caminant en un passeig d’uns 40 minuts per carrerons on no trobareu gaires turistes. Hi ha diferents itineraris possibles, però és interessant passar pel temple d’Om Aadi Kunja, amb forma de vaca la meitat anterior i de bou la posterior. A Pashupatinath sortiu o entreu, segons la vostra direcció de ruta, per la porta nord on hi el temple de Guhyeshwari Shaktipeeth.

  

Pashupatinath és el conjunt templer hindú més sagrat de Nepal dedicat majoritàriament a Shiva. Al seu temple principal no està permesa l’entrada als no hindús, que només poden entreveure el cul de Nandi, el bou de Shiva, a través de la magnífica porta occidental. Sent el temple més sagrat, és el lloc preferit per celebrar els ritus funeraris als seus ghats, els crematoris dels difunts, situats sobre el sagrat i contaminat riu Baghmati. Cal tenir present que és un espai sagrat, on s’estan celebrant funerals, per això cal ser discrets i respectuosos, mantenint les distàncies i cuidant quines fotos fem. Els moments que concentren més activitat religiosa són aviat al matí o just a final de la tarda. Al sector oriental del riu s’estén un turó ple de templets de tota mena, on se situen gurus, sadus i astròlegs (amb els seus portàtils), juntament amb micos i vaques. Al costat nord hi ha un accés que dona al riu.

 

Swayambhunath és un conjunt de temples hindús i budistes i té com a centre la segona gran estupa de la ciutat, encara que és força més que la seva estupa. Enfilat en un turó, ofereix àmplies vistes sobre la ciutat, i naturalment té moltes escales, algunes força empinades. Com és habitual als temples, tot el recinte és ple de petites parades i mercats ambulants on es ven de tot. També és conegut com el temple dels micos, per raons òbvies. Els micos no són agressius, però ja sabeu, millor no els presteu atenció directa i no tingueu al seu abast res que pugui ser-los atractiu.

A banda de la gran i preciosa estupa, destaquen dos grans temples Shikara que la flanquegen, mentre que al seu costat occidental hi ha el temple de Harati, o Ajima, protectora dels nens. Entre altres edificis trobem desenes i desenes de petites stupes d’estils diversos que omplen l’espai per complet.

Encara que hi ha diversos accessos, la seva entrada principal es troba al costat est, a Bhagawan Pau. Passant per petites stupes, templets i figures de Buda, les escales van guanyant inclinació per arribar a un tram final ja força pendent que dona directament a l’stupa. Pel costat occidental, a Ring Road, comença l’Amideva Buddha Park on hi ha tres figures de Buda gegants (aquest recinte no està directament connectat amb el parc, cal sortir i accedir-hi per la dreta). Així que en una visita a Swayambhunath es pot entrar per una banda i sortir per l’altra. Al seu recinte hi ha algun establiment per menjar. El mur que envolta tot el perímetre compta amb una gran quantitat d’stupes, milers de molinets de pregària i alguna gran figura de Buda. Si teniu temps i ganes podeu animar-vos a fer la “kora” resseguint tot el camí que el circumval·la, millor en el sentit de les agulles del rellotge.

S’hi pot anar a peu des de Thamel en un passeig d’uns 45 minuts per un Kathmandu gens turístic i creuant el riu.

  

La Plaça Durbar de Kathmandu no és només una plaça, és un petit barri al sud de Thamel. Aglutina el que eren els palaus i els recintes administratius del regne, barrejats amb cases de veïns, oficines, botigues i restaurants. Com que és un petit barri té diferents accessos on hi ha les finestretes per agafar les entrades. Conté palaus i temples diversos, principalment de l’època Malla, entre els quals destaca el Hanuman Dhoka o la figura negra de Kal Bhairav. Com a curiositat, en un dels palaus hi viu la Kumari Devi. La Kumari és una deessa viva encarnada en una nena des dels quatre anys fins que entra a la pubertat. Encara que hi ha altres Kumaris a la vall del Nepal, la de la Plaça Durbar de Kathmandu és la més important, ja que antigament els reis rebien la seva benedicció i actualment ho fa el president de la república. Només apareixen en públic unes sis vegades a l’any o les poques vegades que treuen el cap una mica avorrides per alguna finestra.

  

Un lloc tranquil i curiós és el Garden of Dreams, un petit jardí d’estil neoclàssic (es paga entrada) a prop del límit de Thamel per Tridevi Marg. Un lloc ideal per escapar per un moment de l’enrenou de la ciutat, estirar-se a la gespa o prendre alguna cosa en algun dels seus dos restaurants.

  

El Monestir de Kopan destaca entre tots els monestirs budistes de la ciutat per ser el més gran, amb la comunitat més àmplia, per la quantitat d’estudiants internacionals que hi acudeixen i, sobretot, per la seva situació sobre un turó dominant la ciutat. Pertanyent a la tradició Gelugpa del budisme Mahayana, la seva història comença el 1969 quan el Lama Yeshe va comprar els terrenys on hi havia la casa de l’astròleg del rei del Nepal. Des de llavors, ha anat creixent fins avui. No sempre està obert, però és una visita interessant que ens mostra l’estructura d’un monestir d’estil tibetà, on podem passejar pels jardins i el temple principal, sempre amb el respecte cap a la comunitat.

  

Budhanilkantha és un temple a l’aire lliure situat al poble del mateix nom a uns 10 quilòmetres al nord de la capital. Hi acudeixen devots hindús i budistes per rebre la benedicció de Vishnu, l’estàtua de la qual en posició dorment és de gran bellesa i serenitat. La figura del Vishnu dorment, Jalakshayan Narayan, descansa sobre la serp còsmica Shesha, els múltiples caps de la qual bressolen el déu.

Aquesta imponent figura jacent està treballada en un sol bloc de roca de basalt de més de 5 metres de llarg, sent la més gran del Nepal. Descansa enmig d’un estany (pokhari) i la tradició diu que hi flota, sense cap suport, i que la seva aigua prové directament dels llacs sagrats de Gosainkund, tenint, naturalment, poders curatius.

Al seu espai, un grup de nens i joves de diferents edats estudien per arribar a ser gurus en el futur, mentre s’encarreguen de les tasques pròpies del temple, com netejar i tenir cura de l’estàtua, i esquitxar amb aigua sagrada els fidels que s’acosten als peus de Vishnu, al que només tenen accés a hindús i budistes.