Vés al contingut
Inici » Blog » El teu viatge compta

El teu viatge compta

    El teu viatge amb Pla Himàlaia col·labora amb $ 5,00 per viatger en el projecte RATO BALTIN.

    En certes zones del Nepal encara s’aïlla en precàries barraques o coberts a les nenes i dones durant la seva menstruació seguint una tradició centenària anomenada “chhaupadi” que, tot i estar prohibida des de 2005, segueix molt arrelada. Durant el seu període, les dones són considerades impures, brutes, contaminades i posseïdores de mala sort. No poden tocar a homes o altres membres de la família, fonts d’aigua, arbres fruiters o bestiar, no poden assistir a l’escola ni travessar rius i no poden menjar lactis ni carn, entre moltes altres coses.

    Aquest aïllament les exposa a diferents perills i les torna molt vulnerables. Cada any, 3 o 4 dones moren durant aquest exili, a causa d’asfíxia, pneumònia, diarrea, mossegades de serps o altres atacs d’animals salvatges, i ningú sap el veritable nombre de violades. La creença que la menstruació és impura és tan profunda que les famílies passen per alt els riscos extrems involucrats en aquesta pràctica.

    L’ONG Be Artsy, capitanejada per Clara Garcia, va iniciar en 2017 el Projecte Rato Baltin, un programa de gestió de la salut menstrual i educació sexual que té com a objectiu, treballant amb personal comunitari de salut, mestres, líders polítics i ONG locals, convèncer a les comunitats perquè considerin la menstruació com una funció biològica normal, reduir la prevalença del “chhaupadi” i mitigar-ne les conseqüències. A través d’aquests fins, s’empondera a les nenes i les dones, que poden seguir assistint a l’escola i ser actives en els espais públics.

    Mira més informació a https://beartsy.org/ca/rato-baltin-project-chhaupadi-projecte-galleda-vermella/