Nepal
Cims altíssims permanentment blancs; temples grans, mitjans, petits i diminuts; carreteres impossibles; petits pobles i granges enfilats arreu per les muntanyes; oracions escampades pel vent, boscos frondosos fins als quatre mil metres d’altitud; estels volant a la recerca dels cels … o entortolligats entre els cables; monjos tibetans de granat i safrà; rius d’aigua color llet; … però sobretot, somriures i mirades entre franques i tímides.
En la imaginació de molta gent, Nepal està situat a gran alçada enmig de les muntanyes més altes del món, i això és en part veritat, però Nepal és un país subtropical, amb un sud força pla amb grans extensions de bosc, selva i conreus, i un nord que tanquen les muntanyes de l’Himàlaia. Un país que puja des dels 70 metres d’altitud al sud fins als 8.848 metres de l’Everest al nord en tan sols uns 180 quilòmetres d’amplada. I entre mig, la gran part del territori, zones rurals de muntanyes mitjanes abruptes i valls profundes, amb una sèrie infinita de petits pobles, granges i conreus en terrassa disseminats aquí i allà.
Amb Kathmandu i Pokhara com a punts de referència, la major part de viatges se centren en el triangle que formen aquestes dues ciutats i el Parc Nacional de Chitwan, més les zones de trek, especialment les de l’Annapurna i les del Khumbu (Everest), deixant els extrems oriental i occidental fora de l’abast de la majoria de viatgers. I és que moure’s per Nepal no és tan fàcil i implica temps, amb una xarxa de carreteres precària en un dels països econòmicament pobres, però molt ric en paisatges, patrimoni, experiències i gent amable.
Namaste
Us hem escrit aquest petit recull d’informació, observacions, consells i detalls curiosos que creiem que us poden ser útils per al vostre viatge a Nepal. Està pensada per ser llegida abans de sortir de viatge. AQUESTA ÉS LA VERSÍÓ “BREU”.

Continguts
A cop d'ull
VISAT. El millor és sol·licitar-lo online.
DINERS. La moneda és la rúpia nepalesa. És fàcil canviar els vostres euros o dòlars a molts punts de les ciutats
CAIXERS. La xarxa de caixers augmenta i cada cop és més fiable És possible que la vostra targeta no funcioni en algun d’ells.
SEGURETAT. Nepal és un país molt segur. Els robatoris són rars. Normalment ens movem amb força diners sense problema.
PROPINES. El concepte de “propina” és diferent aquí. Imprescindibles en algunes de les feines relacionades amb el turisme. Tingueu-ho en compte a l’hora de pensar en el vostre pressupost
TELEFONIA MÒBIL. Barata i prou efectiva. Tenir dades és sempre un bon ajut per viatjar.
ELECTRICITAT. 220v. Ja no hi ha tants talls de llum com abans, però en algun indret sí que n’hi ha més. Hi ha pocs endolls.
CARRETERES. Hi ha una xarxa bàsica de carreteres asfaltades en condicions variables que uneixen les poblacions principals. Moure’s en cotxe és lent i les mitjanes poden ser de 30km/h.
VOLS INTERIORS. Hi ha una bona xarxa de vols interiors a preus relativament assequibles, però sempre molt susceptibles de retards o cancel·lacions per condicions meteorològiques adverses.
CLIMA. Nepal és un país subtropical i sol fer calor durant bona part de les èpoques més freqüentades. Als matins i vespres de primavera i tardor pot fer una mica de fresqueta. A l’hivern Kathmandu o Pokhara poden ser com el sud d’Europa. De juny a setembre tenim els monsons amb pluges. Naturalment als treks té una altra dimensió.
ROBA. Samarretes de màniga curta i roba lleugera. A mesura que pugeu en alçada o aneu més cap al’hivern caldrà afegir roba de més abric.
ALLOTJAMENTS. A Kathmandu, Pokhara i llocs que acullen més turisme hi ha força oferta d’allotjaments, des d’hotels de nivell internacional a “guest-houses” molt simples. En zones rurals les condicions són bàsiques.SANITAT. No es necessària cap vacuna per entrar al Nepal. Les condicions sanitàries són correctes. No s’han detectat casos de malària fa anys. Hi ha hospitals internacionals a Kathmandu. No és fàcil trobar tampons o compreses equiparables.
Visat d'entrada a Nepal
El vostre passaport no ha de caducar durant els 6 mesos posteriors a la vostra arribada a Nepal.
Per sol·licitar el VISAT d’entrada a Nepal el millor és fer-ho online. Ho podeu fer a partir de quinze dies abans de la vostra arribada.
- Necessitareu tenir a mà un arxiu jpg o png del passaport i d’una fotografia
- Obriu el web https://nepaliport.immigration.gov.np/
- Aneu a “VISA Pre-arrival”, la primera casella.
- Empleneu les dades que us van demanant.
- A adreça poseu la nostra: Gongabu 3, Tokha Rd. Kathmandu
- A telèfon poseu el d’en Chandra: 985 110 55 16
- Al finalitzar, guardeu el pdf i IMPRIMIU el document resultant (diu que hi ha un codi de barres però normalment no hi surt, no us preocupeu)
A l'arribar
Quan arribeu a Kathmandu, un cop entreu a la sala d’immigració:
- Aneu al taulell de pagament que hi ha a mà esquerra al fons. Porteu el full de sol·licitud del visat que teniu imprès, el passaport i l’import a pagar
- El preu està marcat en US$, però podeu pagar en € i altres monedes. Normalment us tornaran el canvi en dòlars o rúpies.
- $30 per 15 dies
- $50 per 30 dies
- $125 per 90 dies
- Un cop pagat, amb el passaport, papers i rebut, aneu als taulells on us posaran el visat d’entrada.
Benvinguts a Nepal!

Diners
Al Nepal es fa servir la Rupia Nepalès (NPR) en bitllets, que van des 5NPR a 1000NPR.
Pagueu sempre en la moneda local, pagareu el preu real i és un senyal de respecte cap al país.
Millor canviar en alguna de les moltes petites oficines de canvi a Kathmandu, Patan, Bhaktapur i Pokhara.
Caixers automàtics
Cada vegada hi ha més caixers automàtics i molts d’ells es troben en els anomenats “ATM lounge”
Pot ser que la vostra targeta no funciona en algun caixer.
No confieu el vostre viatge als caixers automàtics o l’ús de targetes exclusivament.
Nepal es un país força segur, podeu portar diners a sobre sense problema.

Electricitat
El voltatge es de 220V.
Gairebé tots són endolls multi-format, acceptant en una mateixa presa diferents tipus.
Els endolls solen tenir interruptor. Doneu-li al “on”. Comproveu que els heu encès.
Sol haver-hi pocs endolls, potser només un. Es convenient portar un “lladre” o una petita regleta.

Telefonia mòbil i WIFI
A l’aeroport hi ha taulells d’algunes companyies de telefonia.
Les més representatives són Ncell www.ncell.axiata.com i Nepal Telecom www.ntc.net.np.
Hi ha packs diversos i els preus són força assequibles. Una manera fàcil de fer les recàrregues és a través de les clàssiques targetes on es rasca un codi (seguiu les instruccions).
Necessitareu dur el passaport i una fotografia carnet (una còpia del passaport sempre us anirà bé).
En la gran majoria de restaurants, cafeteries i allotjaments tenen WIFI gratuït. La velocitat pot ser variable.
A les rutes de trekking hi ha moltes zones sense cobertura de dades, però sí de trucades. A la gran majoria de lodges ofereixen connexió WIFI de pagament.


Clima
Nepal és un país subtropical, de manera que el clima a les zones més habitades sol ser de temperat a calorós i el sol al migdia és fort.
L’estiu és l’època de pluges i el monsó visita Nepal normalment de juny a mitjans de setembre. La pluja provoca que les temperatures siguin una mica més suaus i solen descarregar a la tarda o nit. No solen causar danys generals molt greus, tot i que puntualment sí que ho poden ser.
Encara que a l’hivern fa fred, no és un fred extrem a les ciutats, però tingueu en compte que els edificis no solen estar aïllats ni disposar de calefacció. A Kathmandu és raríssim veure nevar. Evidentment a les zones de muntanya notem la diferència i a partir de 4000m o 4500m fa força fred durant tot l’any i sobretot durant les nits.

Fent la maleta
Roba fresca d’estiu, pantalons curts i calçat lleuger i fàcil de treure serà el més adequat, més una mica de roba d’abric lleugera per a aquest matí o vespre en què pot refrescar o a les zones més rurals que poden estar a més alçada.
A l’hivern serà necessari portar roba per a temperatures més fredes, tot i que durant el dia no seran gèlides, amb unes temperatures mitjanes d’entre 2º i 15º.
Podeu portar maleta rígida de rodes, exceptuant els treks naturalment.
- Roba al vostre criteri i en funció de l’època i la vostra sensibilitat a la calor i al fred. L’ideal és vestir per capes: samarreta màniga curta/jersei/jaqueta/protecció per a la pluja, afegint i treien el que calgui.
- Calçat còmode, obert o tancat. Per a rutes de senderisme amb unes vambes o sandàlies que subjectin bé el peu és suficient.
- Una petita motxilla per portar el que necessiteu tenir a mà durant el dia a dia.
- Necesser amb allò habitual. És convenient portar una mica de sabó de dutxa i xampú.
- Farmaciola bàsica: tiretes, antisèptic i una mica de les medicines bàsiques: paracetamol, ibuprofè, antihistamínics i antidiarreic. Si preveieu que us pugui venir la regla, millor portar el que feu servir normalment per anar més còmodes.
- Gorra, ulleres de sol i protecció solar per a la pell i els llavis.
- Un petit paraigua o un impermeable.
- Els carregadors pertinents, piles de recanvi (si en feu servir) i regleta o lladre per poder endollar diversos aparells alhora.
- Si el vostre itinerari inclou dormir a algun lodge o cases particulars:
- No espereu llençols, encara que hi haurà una manta. Un sac fi de cotó o seda us pot fer sentir més confortables.
- Porteu una tovallola de viatge (o una petita tovallola normal)
- Penseu en portar banyador i tovallola si preveieu que podeu anar a una piscina o aigües termals.
- Encara que segur en teniu una al mòbil, una petita llanterna pot ser útil.
- Una mica de fil i agulla de cosir sempre et pot salvar d’un compromís
Roba i costums
En general podeu vestir com vulgueu. Nepal és un país molt acostumat a rebre gent de tots els llocs del món.
Podeu portar malles, pantalons curts, us podeu agafar de la mà pel carrer, sigueu el tipus de parella que sigueu, etc.
Els nepalesos són gent amable i molt comprensiva. No hi ha normes rígides ni són gaire estrictes i poden variar en funció del moment i de la situació.
Ara bé, això no vol dir que, com a viatgers i com a convidats del país que ens acull, no hàgim de fer cap esforç en ser el més respectuosos possible. Si aneu a un monestir, temple, museu, o us han convidat a una casa particular, procureu que la vostra roba no sigui “extrema”. Observeu com actuen els locals i actueu com us dicti el vostre “sentit comú”. Així de fàcil.
Cuina
Al Nepal es pot trobar tota mena de menjar, especialment a Kathmandu, Pokhara i altres centres turístics. En restaurants de carretera o pobles petits l’oferta és més restringida. En general amb un plat sol ser suficient.
Per fer-vos una idea, un àpat pot sortir-vos per unes 300NPR o 400NPR en un local de menjars senzill/normal, però pujar a les 1000NPR en endavant per a llocs amb més encant o més específicament per a turistes.
El plat nacional és el dal-bhat (literalment llenties-arròs). El trobareu pràcticament a tot arreu. Arròs blanc acompanyat de verdures variades (el que anomenen “curri”) i una sopeta de llenties que en general es barreja amb l’arròs. En els restaurants també ho veureu identificat com “Thali”.
El que trobareu normalment a qualsevol lloc seran: plats d’arròs fregit, fideus fregits (chow-mien), pasta, ous, etc. en diferents variacions sobre el mateix tema, i cuina d’influència índia, tibetana i xinesa majoritàriament. Molts dels plats venen amb la variació “veg/chicken/beef” (vegetarià/pollastre/vedella) o similar.
Les pizzes solen ser força bones tot i que de qualitat variable.
El menjar que mengen els nepalesos sol ser força picant. Però no desespereu, per als forasters ja sol sortir menys picant de la cuina i es pot demanar que ho sigui encara menys. De totes maneres, el picant moltes vegades és una salsa al costat del plat o en un recipient a part, així que és fàcil evitar-lo.
Al Nepal es menja poca carn. Podeu trobar carn en format més “europeu” a Kathmandu i Pokhara. Teòricament res de vaca o vedella, que és sagrada, però la trobareu en molts restaurants i curiosament procedeix de l’Índia. Més habituals son pollastre, porc i búfal.
Típicament tibetans són els mo-mos, de verdures o de carn, al vapor (els més normals) o a la planxa, i les seves sopes de pasta: thukpa i thentuk.
Les cuines takali i la newar gaudeixen de bona fama, amb plats molt bons i més sofisticats. Normalment són restaurants més cuidats, en edificis tradicionals, amb preus una mica més alts però raonables.
El te que se sol prendre al Nepal és te negre o te amb llet o nepalès. Hi ha varietat d’infusions, també sota el nom de “tea”.
Molt del cafè que trobareu serà instantani, però cada vegada és més fàcil trobar una cafetera exprés de veritat. Compte que el “cafè sol” (black coffee) normalment és una tassa d’esmorzar ben plena, tipus americà. De tota manera en locals habituats al turisme a Thamel i a Pokhara trobareu una àmplia carta de begudes fredes i calentes.
Les cerveses són bones, casi sempre en ampolles de 600cc, encara que ara també trobareu llaunes. Gorka, Nepal Ice i Everest són les cerveses locals més tradicionals, però estan apareixent noves marques.
La fruita és bona i barata, hi ha molts plàtans, mangos i pomes, però no espereu trobar-la com a postres, encara que molts restaurants poden oferir bones “amanides” de fruita. Podeu comprar fruita fàcilment a venedors ambulants pel carrer.


Què val?
Preneu-vos aquesta llista amb flexibilitat, els preus van variant, però us pot ajudar per calcular el vostre pressupost diari. Hem indicat una pinça de preus baix/alt dels que us podeu trobar habitualment a Kathmandu o Pokhara, però encara podeu trobar preus més baixos (vinga exploradors!) o força més cars.
A Kathmandu, Pokhara, Patan, Bhaktapur, Bandipur… | Preus en rúpies nepaleses | |
Plats de menjar local, tipus momos, arròs fregit, biryani, chowmien… | 200 | 300 |
Plats de menjar internacional, tipus pasta italiana… | 300 | 600 |
Plats de menjar internacional, tipus pizza o lasanya | 400 | 900 |
Thali (plat tradicional al Nepal) | 350 | 1000 |
Sopes senzilles | 100 | 200 |
Sopes tibetanes Thupka o Thentuk (amb pasta) | 150 | 350 |
Hamburgueses | 200 | 400 |
Plat de patates fregides, pakodes… | 200 | 300 |
Xapatis, rotis, papad… | 50 | 150 |
Lassi (iogurt líquid) | 150 | 300 |
Cafè americà (black coffee) | 80 | 200 |
Cafè amb llet | 100 | 200 |
Te negre o nepalès | 60 | 150 |
Infusions (se segueixen anomenant “tea”, ginger tea, lemon tea, etc.) | 100 | 200 |
Croissant i brioixeria | 100 | 200 |
Ampolla d’aigua mineral | 60 | 150 |
Refresc | 80 | 200 |
Cervesa (ampolla de 600cc) | 250 | 400 |
Cervesa (llauna, no n’hi ha a tot arreu) | 150 | 300 |
Begudes alcohòliques (whisky, vodka, etc.) | 300 | 700 |
Recorregut mitjà en taxi per Kathmandu (ex: Thamel-Bouddha) | 400 | 600 |
Recorregut llarg amb taxi a Patan o Bhaktapur | 800 | 1500 |
Propina al guia de turisme per persona/dia | 300 | 400 |
Propina al conductor per persona/dia | 100 | 300 |
Propines ocasionals, grums d’hotel, mahout, etc. | 50 | 300 |
Propina en restaurants | No cal o arrodoniu | |
Propina en hotels | Solen tenir caixa de propines | |
Propina als taxis | Ja haureu pactat un preu |
Propina
La propina s’entén més com un cost addicional de servei que no pas un “extra” que donem si estem contents amb la manera com ens han atès. Es considera una part del salari del treballador.
Consulta les propines de referència a la taula de preus una mica més avall i adapta-les al grau de satisfacció que rebis.

Sanitat
No existeix actualment cap requisit mèdic i de vacunes per entrar al Nepal. Nepal és un país relativament segur i està lliure de malària des de fa bastants anys. Si bé no existeix el risc zero, no és un assumpte que us hagi de capficar gaire.
Recordeu que moltes indisposicions venen més provocades per “l’estrès del viatger” que no pas per haver pres res en mal estat.
Hi ha farmàcies on podeu trobar la majoria dels medicaments bàsics que pugueu necessitar en el vostre viatge, tot i que necessitareu saber el nom genèric. Són medicines segures, a bon preu i que es venen per “blísters”, no per caixes.
És difícil trobar tampons al Nepal i quan es troben no són precisament el que estareu buscant. Les compreses estan més esteses, però potser us trobareu amb el mateix problema. La nostra recomanació és que us les porteu de casa.
Com en tot viatge, és convenient portar una petita farmaciola amb allò essencial. Els problemes més habituals a què ens enfrontarem seran petits episodis de dolor si ens hem donat un cop, un mal gest, per sobrecàrrega muscular o mal de cap, la coneguda diarrea o que ens fem un petit tall o esgarrinxada. Les medicines millor portar-les en pastilla que no pas en sobres per facilitar la presa en qualsevol circumstància.
- Paracetamol, ibuprofè o similars per al dolor
- Loperamida per a la diarrea
- Solució iodada o alcohol per desinfectar ferides
- Alguna gasa per netejar
- Algunes tiretes, esparadrap
- La vostra medicació habitual si en preneu alguna
Si preneu algun tipus de medicació habitual important és millor portar-la a l’equipatge de mà per si es perd la maleta. Recordeu que per a algun tipus de medicació haureu de portar la prescripció mèdica.
Desplaçaments
Gairebé totes les rutes tenen un elevat nombre de revolts i sots. La velocitat mitjana al Nepal és força baixa, rondant els 30km/h. En general, aquí no comptem els trajectes per quilòmetres, sinó més aviat per hores de trajecte.
Fora de la xarxa principal de carreteres asfaltades, hi ha moltes pistes sense asfaltar, en condicions variables. Tingueu en compte que per arribar a moltes destinacions cal un vehicle 4×4… i temps.
Durant el monsó les condicions de la ruta es poden veure afectades per la pluja o lliscaments de terra en moments i llocs puntuals. No passa sempre, però pot passar en qualsevol moment. Cal tenir-ho present i tenir una mica de paciència.
Les línies d’autobús són força eficients. A les principals rutes hi ha els coneguts com a “Tourist Bus”, que no són pas per a turistes, sinó que són autobusos que fan les línies de forma més o menys directa. Solen ser prou confortables i es reserva seient amb antelació.
Una manera d’evitar llargs desplaçaments per carretera és utilitzant algun dels seus vols interiors, realitzats en avionetes bimotor. Però volar al Nepal està subjecte a les seves condicions meteorològiques i de visibilitat i, tot i que no passa cada dia, els vols es poden veure endarrerits o cancel·lats si les condicions no són bones.
Moure’s per les ciutats sol ser senzill amb taxi. Són taxis petits que funcionen prou bé. Pacteu un preu abans de pujar, assegureu-vos que és un preu pel trajecte, no per persona.


Responsabilitat mediambiental i social
Si us preocupa el medi ambient, intenteu actuar en conseqüència. Procureu deixar la mínima petjada ambiental. A les ciutats no hi ha massa problema amb la gestió de residus, però en zones rurals i remotes pareu més compte.
Eviteu usar bosses de plàstic. Portar alguna bossa d’aquestes de compra us pot ser útil en algun moment.
No són tan habituals com altres llocs però a vegades veurem nens -o adults- demanant. Quan donem, en la majoria de casos estem perpetuant un sistema rendible d’obtenir una mica de diners. Cal evitar que sigui més rendible enviar el nen a demanar en lloc de portar-lo a l’escola.
La millor actitud és actuar com ho fas a casa teva: potser a vegades dones un caramel o un regal a algun nen, però ho fas perquè vols i no perquè sigui “pobret”.
Si voleu ajudar, hi ha moltes organitzacions que treballen seriosament i que gestionaran bé el vostre donatiu, sigui a petita escala o en grans projectes. Podeu regalar material directament a les escoles, triant millor les que siguin públiques. Mireu de centrar-vos en projectes que facilitin l’accés a l’educació, ja que és el gran motor de futur, o que millorin l’accés a serveis mèdics.
Però una de les millors maneres d’ajudar Nepal és fent moure la roda de l’economia. Com a viatgers i turistes sou consumidors. Mireu de consumir el més local possible, pagueu correctament (sigueu respectuosos quan regategeu) i mireu de diversificar al màxim. Aquí la gent vol treballar, no que els donin almoina.


Petites coses
- Encara que el nivell de soroll a les nits no és especialment alt, tingueu en compte que no sol haver doble vidre a les finestres. Si observeu que els gossos es passen el dia dormint, és perquè es passen la nit bordant. Si sou molt sensibles al soroll, porteu taps per a les orelles.
- Potser no hi ha paper higiènic en alguns lavabos de restaurants o guest-houses. Als hotels n’hi sol haver i per als treks us en proporcionem.
- A la gran majoria de casos no hi ha plat de dutxa. Senzillament hi ha les aixetes i el sortidor a la paret i el desaigua al terra, així doncs, tingueu en compte que queda moll.
- L’ús horari al Nepal és GMT+5,45. Això implica una diferència horària amb Europa de 3.45h a l’estiu i de 4.45h a l’hivern. És curiós, però és així.
- Al Nepal els vehicles circulen per l’esquerra, bé… haurien de circular per l’esquerra.
- El dia festiu setmanal és dissabte. Només us afecta el fet que tanquen bancs i oficines.
- El ritme de vida dels nepalesos es regeix amb la llum solar. Solen aixecar-se cap a les 6 del matí i prenen un te o un esmorzar lleuger. L’activitat escolar o laboral comença entre 9h i 10h i se sol prendre un dal-bhat cap a les 10h o les 11h. Se sopa (un altre dal-bhat) entre les 18h i les 20h i entre les 21h i 23h seria l’hora normal per anar a dormir.
- L´horari turístic és diferent. Us aixecareu més o menys entre 7h i 8h. Dinar entre les 12h i 14h i no espereu a sopar més enllà de les 21h.
- Si aneu a comprar espècies, no demaneu curri. Aquí el curri és un plat de verdura especiada. Teniu molts tipus de “massala”


Els Treks
Tots el treks són diferents. Uns destaquen per la seva proximitat a les altes muntanyes, altres per la bellesa del seu paisatge, altres per la variació en l’entorn a mesura que progressem, altres per la duresa del seu recorregut, altres pel seu interès cultural… però cap trek us hauria de deixar indiferents si viatgeu amb els ulls i el cor ben oberts.
Fer trek no és només caminar, no és només un repte físic, és un acostament a una realitat diferent i també a la realitat del nostre propi interior (més enllà de cap misticisme).
Ruta i etapes
Les etapes i les pernoctacions indicades en l’itinerari descrit en els nostres programes estan pensades per a unes condicions “normals” de meteorologia, seguretat en muntanya i mal d’altura, jornades adequades als portadors i un ritme normal de marxa per a la majoria d’excursionistes, però no han de ser preses com una cosa inamovible. Es poden fer certes modificacions als itineraris i personalitzar-los abans de marxar i durant la ruta.
Però per a fer trek, primer cal arribar al punt d’inici, i això a vegades ja és una aventura en si mateixa. Heu d’estar preparats i ser flexibles amb el vostre programa, especialment si hi ha monsó. A vegades els canvis de les condicions, cap a bé o cap a mal, es produeixen ràpidament. Una carretera tallada per una esllavissada, o un vol es cancel·la per mal temps. Però no passa cada dia.
Els camins dels treks també es poden veure afectats en trams puntuals. De vegades cal fer alguna volta perquè no es pot utilitzar el camí normal.
Normalment les primeres etapes dels treks són les que poden presentar més problemes en els camins, ja que transiten per valls estretes entre rius i cascades. No és poc freqüent haver de creuar un riu o torrent. Per alguns treks no és mala idea començar les primeres etapes amb calçat obert que es pugui mullar. A mesura que la ruta va ascendint implica que hi ha menys aigua i que, per tant, l’afectació sobre els camins és menor.
Probablement creuareu força ponts penjats.
Trobareu molts trams de graons. Fets amb pedres en la major part dels casos, n’hi ha de molt ben fets i d’altres que es van ensorrant de mica en mica. Alguns són inacabables i força durs físicament.
Compartiu ruta amb mules i iacs que van a la seva i no us tindran en compte. Deixeu-los pas i no us poseu mai per la banda on hi hagi precipici o caiguda.
S’estan obrint carreteres (pistes) a bona part de les valls que entren a les zones de trek. És una qüestió difícil de valorar, però està clar que està canviant el panorama. De moment molta gent ja evita les primeres etapes i escullen anar en jeep i estalviar-se dos o tres dies de trek. En certa manera és una pena, ja que es perden bona part de la diversitat cultural i de paisatge i els diners queden més concentrats en mans d’uns pocs que no pas distribuïts per més habitants de la vall.

Permisos
Per fer trek al Nepal sempre és necessària la targeta TIMS, un carnet que us permet fer el trek que es detalla en ell. Després s’ha d’obtenir també l’entrada al Parc Nacional que correspongui i en molts casos el permís d’accés de la zona restringida. Tots aquests papers i permisos s’han de dur sempre a sobre (normalment ho fa el guia) per mostrar i segellar en els controls que anireu trobant al llarg de l’itinerari.
Normalment utilitzem la fotografia de la còpia del passaport per a la tramitació dels permisos, per la qual cosa és convenient que es vegi bé en la còpia que ens envieu.
Meteo
Tot i que la puntualitat en el canvi d’estacions és cosa del passat i és més difícil saber el temps amb antelació, la primavera, de mitjans de febrer a maig, o la tardor, octubre i novembre, són les millors èpoques per fer trek al Nepal. A la tardor cal tenir en compte que l’octubre tot està molt massificat, així que ens decantem pel novembre.
Es pot fer trek durant el monsó, i té un plus d’aventura autèntica sobretot pel que fa a l’estat dels camins i l’aproximació. Però naturalment, la presència de núvols cobrirà moltes muntanyes. Les pluges solen respectar els matins, però al migdia o tarda ja és normal que comenci a ploure.
L’hivern és relativament també bona època, però a banda del fred, el dia és més curt i molts lodges tanquen.
Com passa a tot arreu les condicions meteorològiques a alta muntanya poden canviar molt ràpidament.
Els treks solen començar a cota baixa i les primeres etapes poden ser caloroses i molt humides, però a mesura que guanyem altura va refrescant. Per sobre dels 4000m o 4500m les nits són molt fredes.

Els "lodges"
Bona part dels treks del Nepal compten amb una xarxa de “lodges” també anomenats “Bhatis”, “tea-houses”, o “guest-houses”, és a dir, més o menys el que entenem com a refugis. Són cases que acullen els excursionistes donant-los allotjament i menjar. Solen ser negocis familiars, alguns quasi com a “homestay”, i altres pertanyen a empreses.
Són edificis de qualitat variable depenent de la zona on ens trobem, més grans o petits, molt bàsics o gairebé luxosos, però al final tots acaben seguint un patró similar. La majoria solen estar compostos per habitacions dobles en general. Els llits compten amb matalàs que normalment serà d’escuma, però també pot ser de llana força dur, i estan coberts amb una tela, que no és pròpiament el llençol. Hi sol haver mantes. Naturalment ni les mantes ni les teles es renten a cada canvi d’hoste, però solen estar acceptablement netes. Si no portes sac perquè és un trek curt o un trek que no té molta alçada pot ser convenient portar un sac fi de seda o cotó.
Disposen de lavabo compartit dins o fora de l’edifici, i sorprenentment s’estan començant a fer lodges amb bany privat a algunes habitacions.
A gairebé tots els lodges existeix la possibilitat de dutxar-se, sigui amb dutxa occidental, o amb dutxa nepalesa amb el clàssic sistema de la galleda d’aigua calenta. És un servei que es paga a preus variables. Les dutxes d’aigua freda -o gelada- són gratuïtes.
La part comuna del lodge és el menjador. A partir de certa alçada, on ja comença a fer fred, és l’única estança que compta amb estufa per escalfar, que cremarà llenya o buines seques de iac o vaca. A partir de 4500m més o menys les habitacions solen ser gèlides.
En general tots disposen de corrent elèctric. Pot tenir una potència normal o pot ser feble si prové de petites plaques solars o alguna petita hidroelèctrica local.
Normalment els endolls es troben al menjador i se sol cobrar. Els preus poden ser per càrrega o per hora. Altres lodges, els menys, disposen d’endolls a les habitacions i per tant no es paga la llum, però potser només hi ha corrent en aquest circuit durant determinades hores del dia i no les 24 hores.
Els lodges no es reserven abans del trek. Encara que, fora d’octubre, no hi sol haver problemes d’allotjament. Normalment el guia s’encarrega de fer una trucada a l’allotjament on vol anar el mateix dia o el dia abans.

Menjar al trek
El menjar sol ser bo i amb força varietat. Heu de pensar que tot el que veureu als lodges puja sobre l’esquena de desenes de portadors o, menys sovint, de iacs, mules… o cabres!
No hi falta el dal-bhat, del qual normalment es pot repetir tant com es vulgui. També hi ha arròs fregit, chow-mien (literalment fideus fregits), sopes, pasta, ous, diferents tipus de pans asiàtics com el xapati o el pa tibetà, rotllets de primavera… Molts plats tenen versió “vegetal”, “carn”, ” ou”, “bolets”… (“veg”, “meat”, “egg”, “mushroom”). Podeu fins i tot trobar pizzes i, naturalment, mo-mos.
Per esmorzar hi ha diferents opcions, principalment els xapatis, el pa tibetà, els pancakes o torrades, que poden ser amb melmelada, mel, formatge, truita, ous fregits o durs, etc. Segurament també hi haurà sopes de fideus i dal-bhat, encara que aquest sol ser per als guies i portadors.
No us sorprengueu quan trobeu una “German Bakery” a mig trek. N’hi ha algunes, especialment a la zona de l’Annapurna, i els croissants i pastes que fan, moltes amb xocolata, us crearan addicció, encara que no són exactament com els que trobaríeu a Viena.
Als lodges hi ha cafè instantani i diferents opcions de te. Podeu demanar un termos sencer, ja que us sortirà molt més econòmic.
Trobareu cervesa que pot arribar a ser força cara.
Podeu animar-vos a tastar les begudes alcohòliques casolanes, si en tenen i us la volen servir. El Chhang és una cervesa d’aspecte lletós. El Raksi” abasta tota mena d’aiguardent. El Tongba té un sabor suau i peculiar.
Podeu trobar xocolatines tipus mars o similars, potser alguns fruits secs, etc. guardeu els embolcalls buits en una bossa destinada a aquest ús i baixeu-los de tornada a Kathmandu.


Potabilització de l'aigua
Us encarim que no utilitzeu aigua embotellada i opteu per algun dels sistemes de potabilització.
- Les pastilles de iode o clor (o iode + clor) són pràctiques, barates, no ocupen espai ni pesen i funcionen bé. Cal esperar uns 30 minuts abans de beure i deixen gust a l’aigua.
- Els llums d’ultraviolats són segurs, actuen immediatament i no deixen cap gust a l’aigua. No obstant això, necessiten d’una cantimplora amb la boca ampla (s’ha d’introduir el llum a dins) i funcionen amb piles, encara que gasten poc.
- Hi ha altres sistemes però creiem que no són tan pràctics ja que ocupen més, pesen i tenen una enginyeria una mica complicada. Però tot va a gustos personals, trieu el sistema que més us convingui.
Cap sistema és segur al 100%, però no hi ha perills en cada gota d’aigua ni de bon tros.
Quants diners he de portar en un trek?
El que anirà al teu càrrec en un trek normal seran les propines al final del trek, si prens te, cervesa, algun refresc o alguna cosa per picar. També necessitareu carregar les bateries dels teus aparells, prendre alguna dutxa i potser vulguis connectar-te en algun moment.
No és difícil trobar botigues o paradetes d’artesania, samarretes, etc.
Durant els treks | Preus en rúpies nepaleses | |
Cafè o te | 100 | 150 |
Infusió tipus ginger tea, honey tea… | 100 | 200 |
Refrescs | 200 | 300 |
Cervesa (ampolla de 600cc) | 600 | 800 |
Beguda alcohòliques casolana local tipus raksi o txang (si n’hi ha) | 150 | 300 |
ampolla d’aigua mineral | 80 | 150 |
Bullir 1 litre d’aigua | 80 | 150 |
Snaks | 150 | 250 |
Ou dur, truita | 150 | 250 |
Patates fregides | 400 | 500 |
|
|
|
Dutxa d’aigua calenta | 300 | 500 |
Connexió WIFI 1hora | 150 | 300 |
Càrrega de bateries (depèn del temps) | 150 | 400 |
|
|
|
Propina al guia per persona i dia | 400 | 500 |
Propina al portador per persona i dia | 300 | 400 |


Què portar
Les bosses o motxilles per als treks
Per fer un trek cal tenir en compte en portar 3 tipus de bosses o motxilles diferents:
- D’una banda la que deixareu a l’hotel amb roba neta i tot el que no necessiteu durant el trek. Pot ser la maleta amb què viatgeu o una simple bossa convenientment resistent i tancada. No hi deixareu res de valor.
- Una petita motxilla “de dia” amb allò que vulgueu tenir a mà durant la marxa: la càmera, bateria de recanvi, una mica de roba d’abric, ponxo o jaqueta per la pluja, protector solar, ulleres de sol, gorra , aigua, etc.
- I finalment una motxilla més gran o bossa tova (no maleta rígida) on posareu allò que no necessiteu durant el dia i que trobareu al lodge quan arribeu: el sac de dormir, roba de muda, necesser, etc. Penseu que no podreu accedir al contingut d’aquesta bossa fins a la vostra arribada al lodge. Els portadors van al seu ritme i potser ni tan sols facin la mateixa ruta que vosaltres. Les bosses a més van lligades formant un paquet compacte.
IMPORTANT: EN ELS NOSTRES TREKS LA CÀRREGA MÀXIMA ÉS DE 20Kg PER PORTADOR (~10KG PER PERSONA)
Els treks solen començar a baixa altura i les primeres etapes poden ser caloroses i humides, però a mesura que guanyem alçada va refrescant. Per sobre dels 4000m o 4500m les nits són molt fredes.
La quantitat i qualitat de roba que porteu dependrà molt del trek que realitzeu, la durada, la temporada i lo calorosos o fredolics que sigueu. Naturalment hauríeu de tractar de reduir el volum i pes de la motxilla. Hi sol haver la possibilitat de rentar roba algun dia de descans o per la tarda si fa bon temps.
El millor i més habitual és vestir per capes: samarreta de màniga curta fina, samarreta de màniga llarga o similar, folre polar, jaqueta de plomes, jaqueta impermeable. Amb totes les variacions possibles, és clar.
Pel que fa a samarretes recomanem les fines de llana merino, ja que no agafen olor i es poden portar molts dies seguits abans que clamin per un rentat.
Per a la majoria de treks una jaqueta de plomes us anirà molt bé, ja que pesa i ocupa poc en relació a la seva capacitat d’abric, però tampoc cal portar una pensada per pujar un 8000.
Per als dies de pluja o neu us recomanem un “ponxo”, ja que també cobreix bé la motxilla i permet millor circulació d’aire. L’opció d’agafar un paraigua gran també és bona.
El calçat és l’element més important del trek. No cal dur bota rígida, molts treks es poden fer perfectament amb unes esportives de muntanya. Dependrà del recorregut, època, i la vostra preferència. Un segon calçat lleuger per anar pel refugi us anirà bé i a més servirà de calçat d’emergència si teniu algun problema.
Pel que fa als pantalons, els típics en els quals els camals es poden treure són bastant pràctics, però no imprescindibles. Uns pantalons més d’abric per a les etapes en alçada i/o uns pantalons impermeables també poden anar bé. Es poden portar malles sense problema.
Us adjuntem una llista per tenir una referència. Elimineu o afegiu coses per a adequar-la al vostre gust. Naturalment varia en funció de la vostra sensibilitat al fred o a la calor, a l’altitud màxima del vostre trek i a l’època de l’any en què el feu:
- motxilla “de dia”
- motxilla o bossa per als portadors
- samarreta/es de màniga curta
- samarreta/es de màniga llarga
- polar o similar
- jaqueta de plomes o similar
- jaqueta impermeable
- capelina, “ponxo” o paraigües
- pantalons fins, llargs/curts
- pantalons d’abric o sobre-pantalons
- malles (també són útils per a dormir)
- mitjons (compte amb les ampolles)
- roba interior confortable
- roba per a dormir (a vegades una muda)
- calçat per caminar
- calçat per al lodge y/o de recanvi
- xancletes
- bastons de senderisme
- paraneus (?)
- frontal o llanterna (piles)
- sac de dormir (us en podem llogar a Kathmandu o Pokhara si ho necessites)
- sac de dormir fi de seda o cotó
- tovallola (ideal que s’assequi ràpid)
- tovallola petita
- banyador
- farmaciola bàsica
- necesser i sabó dutxa
- cantimplora o recipient per aigua
- sistema de purificació d’aigua
- sabó per a rentar roba
- navalla
- ulleres de sol de protecció 3 o 4
- protector solar alt
- protector labial
- “buff” / foulard
- gorra i/o similar
- guants
- bateries de recanvi / powerbank
- carregadors
- petita regleta d’endolls
- kit de fil i agulla
- lectura
Una altra cosa que haureu d’afegir és una petita farmaciola, però no cal portar un hospital de campanya. Torçades, cops, sobrecàrrega muscular, mal de cap, refredat, diarrea, talls i esgarrinxades seran els problemes més habituals que ens podem trobar.
En qualsevol moment podem patir una infecció bacteriana del tipus que sigui. El problema és que durant un trek no tindrem gaires opcions de visitar un metge i estarem, en general, lluny de tot. Tenint en compte això, és recomanable portar un antibiòtic d’ampli espectre. Si el trek transcorre en un lloc realment remot millor que sigui una mica potent (hi ha alguns de presa única o de 3 dosis que són fàcils de portar). Si prendre un antibiòtic d’aquesta manera mai no seria recomanable en circumstàncies normals, sí que es justifica en una situació de semi aïllament durant dies per evitar una evolució que es podria agreujar.
Les medicines millor portar-les en pastilla que no pas en sobres per facilitar la presa en qualsevol circumstància.
- Paracetamol, ibuprofè o similars per al dolor
- Loperamida per a la diarrea
- Solució iodada o alcohol per desinfectar ferides
- Alguna gasa per netejar
- Algunes tiretes, esparadrap
- La vostra medicació habitual si en preneu alguna
- Solucions per a butllofes als peus (compeed)
- Antibiòtic d´ampli espectre
Si preneu algun tipus de medicació habitual important és millor portar-la a l’equipatge de mà per si es perd la maleta. Recordeu que per a algun tipus de medicació haureu de portar la prescripció mèdica.

L'equip humà
Als treks hi ha una sèrie d’equip humà que pot intervenir o no. De vegades hi ha una certa confusió sobre els seus rols. Us ho expliquem:
- Portadors: Carreguen sobre les seves esquenes el vostre equip voluminós. Normalment no parlen anglès. Son els components de l’equip que hauríem de cuidar més. No permetem més de 20Kg per portador (10Kg per persona).
- Assistent de guia / Sherpa: Amb un nivell d’anglès elemental, ajuden a guia en el seu treball, en el nostre cas per a grups de més de 6/8 senderistes. Encara que se’ls denomini Sherpa, no tenen per què ser d’aquesta ètnia.
- “Guide-cum-porter” (Guia-portador): Per tal de reduir una mica el cost per als excursionistes que vagin sols. Conjunta guia i portador alhora, però no carregarà tant (~5Kg/7Kg) i el mateix excursionista haurà de carregar part del seu equip.
- Guia de muntanya / Sirdar: Tenen titulació específica i nivell d’anglès competent. Coneixen les situacions de risc i saben tractar amb el client alhora que dirigeixen la resta de l’equip. Hi ha molta diferència entre un bon guia i un “guia no tan bo”.
- Tour líder: Normalment només per a grups ja una mica grans. La seva funció principal és coordinar i vetllar perquè tot es desenvolupi correctament i d’acord amb el que s’espera.

Assegurança d'accident a muntanya
Per als treks de certa entitat, considerem obligatori que disposeu d’una assegurança que us cobreixi rescat en helicòpter a alta muntanya al Nepal.
Si sou d’una federació de muntanya normalment aquests ho cobreixen, però millor assegureu-vos d’aquest punt abans del viatge. En el cas de la FEEC/FEDME heu de tenir la modalitat “D”. També algunes companyies d’assegurances tenen pòlisses d’assistència mèdica per a viatgers a la qual es pot afegir un suplement que inclogui muntanyisme, trek, i altres activitats d’aventura, amb un preu final raonable. Us demanarem el número de pòlissa i contacte d’emergència de l’asseguradora.

Mal d'altura
El conegut com a “mal d’altura” és una de les preocupacions (mai ha de ser una obsessió) de tota persona que faci un trek per sobre dels 3500m o 4000m.
En general les etapes dels treks estan pensades per anar guanyant altura de mica en mica. Es considera com a valor de referència no dormir per sobre dels 400m o 500m de la nit anterior.
Els primers símptomes típics són: mal de cap, nàusea, desgana i cansament. Com veieu poden no estar relacionats amb el mal d’altura, però si algú en té, ja ha d’estar alerta i sobretot alertar els seus companys.
Si a l’etapa següent veiem que aquell malestar ha empitjorat, aleshores hem de parar. En principi, si ens quedem un dia n’hi haurà prou per aclimatar i podrem continuar. Però si ens trobem realment molt malament i sobretot si empitjorem, hem de baixar cap a una cota inferior. Ja veieu que en realitat és senzill.
La situació començarà a ser greu quan els símptomes empitjorin, siguin persistents, si vomitem, etc. Podem estar segurs que el mal d’altura és greu o molt greu si observem un d’aquests punts:
- Evident manca de coordinació, com ser incapaç de caminar en una línia recta imaginària.
- Que es mantingui una respiració accelerada, de profund cansament, després de 10 minuts d’estar en repòs (encara que un arribi esbufegant el lodge, si estem bé, la respiració es normalitza en menys temps).
En aquests casos cal baixar tan ràpidament com es pugui, sigui l’hora que sigui.

Sangoneres
Les sangoneres necessiten humitat. Són més freqüents a l’època de pluges, al juliol i a l’agost, amb molta diferència respecte d’altres èpoques, on és difícil trobar-les.
La majoria de vegades no serem conscients que n’hem tingut, ja que pugen, xuclen una mica de sang augmentant el seu volum, i es desprenen. Però com que tenen una saliva anticoagulant (i anestèsica) la sang segueix fluint, i això serà el que veurem o notarem, la taca de sang a la roba.
Si les agafem infraganti, no cal patir, el més fàcil és treure-les passant el tall d’una navalla entre la pell i la sangonera, o amb l’ungla directament, i llestos.

Per l'esquerra
Quasi cada dia ens trobarem amb moltes “estupes” (en tibetà chortens), manis (murs o monticles de pedres gravats amb mantres), galeries de molinets d’oració i altres elements religiosos del budisme.
Quan ens trobem un d’aquests monuments sempre cal tractar de passar per l’esquerra del monument, deixant-lo a la nostra dreta, com si estiguéssim fent la circumval·lació en el sentit de les agulles del rellotge.

Impacte econòmic i ambiental
Amb el viatge al Nepal aportes un gran valor a l’economia, no només del país en general, sinó directament a la de moltes famílies.
Com més diversificat sigui el teu consum al país, més distribuïda quedarà la riquesa que aportes.
Molts de vosaltres teniu certa preocupació respecte als portadors. Un portador és un treballador que depèn d’aquesta activitat per assegurar-se el suport i el de la família. Depèn de nosaltres i vosaltres assegurar-nos que ho fa sota unes condicions dignes i rep un bon salari.
En zones remotes i no gaire freqüentades, el trekking és una aportació molt beneficiosa en tots els sentits i el seu impacte ambiental no multiplica en excés el propi impacte dels habitants locals. A les zones freqüentades, la presència sobtada de milers d´excursionistes implica un impacte extra molt important. Caldria ser una mica vigilants amb la vostra empremta ambiental, amb tot el que deixem enrere.